Tuesday, August 18, 2009

A híres eltűnt 1987-es dokumentumfilm

(ezt a bejegyzést érthetetlen okokból rosszul tördeli a Blogger, szavakat vág szét külön sorokba egyes böngészőkben, és még javítani sem lehet, összeolvasva őket minden értelmet nyer)
Paul Tudor Jones napjaink egyik legsikeresebb Hedge Fund Manager-e. A világ 400 leggazdagabb emberének egyike, a legnagyobb 30-ba tartozó Hedge Fund vezére, élő legendává mégis akkor vált, amikor "előrejelezte" az 1987-es tőzsdekrachot, és többszáz millió dollárt keresett magának és ügyfeleinek.

Régóta tudott volt, hogy néhány hónappal a nagy siker előtt készült róla és cégéről egy dokumentumfilm, amiben a várakozásairól is beszámol, noha maga a film sokkal inkább portré és módszertan-pszichológia (amennyit közel egy óra megenged). A dokumentumfilm nyilvános lett, de mivel ez még a nagy siker előtt volt, kevesen látták. Jones pedig néhány évre rá kikötötte, hogy ne forgalmazzák azt tovább.

Most mégis megjelent a film, én is először láttam, és jó pár meglepő mozzanat lerombolta néhány előítéletemet.

  • A dokumentumfilm akkor készült, amikor Jones cége ottani mércével igen kicsi volt, 125 millió dollárt kezelt, 22 alkalmazottal. Magát Jones-t is alig ismerte valaki. Ennek ellenére szinte végig úgy viselkedik, mint aki már a legnagyobbak egyike. Biztosan sokan vannak, akik ezt arroganciának tekintenék, én sokkal inkánbb szenvedélyességnek és céltudatosságnak látom. Részletes tanácsokat ad a mentális felkészültségről, és a szakma buktatóiról.
  • Az elemzési módszerek - legalábbis amit mutatnak belőle - félelmetesen egyszerűek. A leginkább megdöbbentő az, hogy egymásra pakolták a 29-es és a 87-es indexek grafikonjait és ez alapján arra a következtetésre jutottak, hogy az meg fog ismétlődni. Egy bizonyos pontig maximálisan bevált a számításuk. Utána viszont éppen az ellenkezője történt (nem kizárt, hogy ezért nem forgalmazták tovább a filmet), ugyanis a filmben elhangzó elképzeléseikkel szemben a krachból gyorsan kilábalt a világ és nem történt 5-6 évnyi szenvedés, ahogy azt Jones és fő elemzője és ő maga is gondolta. Ugyanakkor ez a példa rávilágít arra, hogy akkor is lehet valaki sikeres, ha homlokegyenest az ellenkezője történik annak amit gondol (és persze fordítva). Nem véletlen, hogy Paul Tudor Jones kihangsúlyozza a kockázatkezelés jelentőségét, és az sem, hogy cége a 87-et követő időszakban (feltételezések szerint egy év kivételével) tovább növekedett.
  • Az idegeskedés, kiabálás, lábrázás teljesen általános, különösen a hajóskapitány, azaz Jones esetén. Bár a kereskedési stratégiája nem épül pontos szabályokra, sokkal inkább intuitív, ezért érthető a folyamatos feszültség, ekkorára egy professzionális és nagy tétekben utazó trader esetén nem igazán számítanánk. Néhány telefonbeszélgetés egyesen arra emlékeztet, ami tíz éve volt az "üvegkabinban", vagyis a BÉT egykori nyílt kikiáltásos termének előterében, ahonnak egy üvegfal mögül lehetett követni az árfolyamokat és a kereskedés látványát.
  • Sokat változott a világ azóta. A szemüvegek, a monitorok, a frizurák, és önmagában az, hogy telefonon adják a megbízásokat, ma már nagyon furcsának tűnik.
  • Nagyon látványos, hogy egy tranzakció útját végigkövetik, különösen a kereskedési terem hangulatát sikerült megragadni. Bár ez a teljes film alig egytizedét teheti ki (a a többiben Jones és kollégái bölcselkedik), már önmagában ezért érdemes megnézni.
  • Nehéz ezek után meghatározni Paul Tudor Jones sikerét, hiszen sok a tévedés, a felesleges jósolgatás, idegeskedés, és kevés a kézzelfogható tudás. Sokkal inkább a megérzés, a piaci pszichológia játszhat főszerepet. Jones maga is kijelenti egyik interjújában, hogy nyereségének jóval több mint felét köszönheti a technikai elemzésnek. Sokan a mai napig azt hiszik, hogy technikai elemzésből senki sem gazdagodott meg, ez az egyik legbutább és mégis legszívósabb mítosz. Lista azokról akik használták a technikai elemzést és gazdagok és sikeresek itt (értelemszerűen a teljesség igénye nélkül).

A film az 1987-es Paul Tudor Jones-ról (a reklám eltüntetéséhez a "Close to play-"re kattints):



Illetve a film eredeti helyéhez tartozó link, ha a videó nem működne:

http://www.marketfolly.com/2009/07/paul-tudor-jones-1987-pbs-film-trader.html

(a fenti rövid interjú részlet egy több Hedge Fund vezetővel készült riportból van, érdemes mindegyiket elolvasni)

No comments: