Friday, March 13, 2009

Kevesebb milliárdos

A Forbes kijött a szokásos évi, világ leggazdagabb embereit felsoroló listával. Ahogy várható volt, ezúttal már a gazdagok vagyona is jelentősen megcsappant a válsággal párhuzamosan. Néhány megállapítás, távirati stílusban:
  • Érdemes megnézni az árral szemben gazdagodók listájának látványos példáit (kb. 8%-a a teljes sokaságnak, aki keresett is tavaly). Több zseniális Hedge Fund vezető is látható a nyertesek között, például Simons, Soros, Arnold, és persze az eddig egyszer-de-akkor-nagyon Paulson is.
  • De az, hogy nem önmagában a Hedge Fund a siker záloga, arra rávilágít a tény, hogy 38 az ágazatból a listára került személyből 28 volt képes fent maradni, és a többségük vagyona megcsappant.
  • Bloomberg sikerének valószínűleg a teteje környékén jár, ahogy a célpiac elszenvedte a legnagyobb pofonokat az egész gazdaságban.
  • Nagyon látváyos, hogy Amerika gazdagjai relatív értelemben még nyertek is a válságon, hiába onnan indult ki ez az egész. Már nem Moszkva, hanem újra New York a világ gazdagjainak fővárosa, a legtöbb milliárdossal, és az amerikaik aránya 7%-kal, vagyonuk aránya 3%-kal nőtt a listán. Mind a kettő közel van az 50%-hoz, vagyis a világ népességének 5%-át adó ország majdnem a felét ellenőrzi a listának még mindig, sőt aránya nőtt. A jövőre nézve azt gyanítom, hogy ez szép lassan csökkenni fog.
  • A lista első 50 helyéből négyet a svédek béreltek ki maguknak (ha a családokat összevonjuk, akkor hármat), ami egy Magyarországnál kevesebb lakosú országtól nem rossz teljesítmény. Bár Svédországban kezdték, de hárman közülük már nem élnek ott, éppen a nagy adóterhek miatt. A svéd innovációhoz viszont hozzájárul az erős oktatási rendszer, amit a nagy adókból finanszíroznak. Ez bizonyíték arra, hogy nemcsak egy út vezet egy ország sikeréhez.
  • Továbbra sincs a listán Péterffy Tamás, az Interactive Brokers tulajdonosa. Ez teljes rejtély, hiszen a tulajdonrésze közel 90%, és a csoport saját tőkéje most már 4 milliárd dollár felett van, hiszen tavaly az adózás előtti eredmény már meghaladta az 1,2 milliárd dollárt. A piacon alaposan lecsökkent értékelési mutatókkal számolva, továbbra is 10 milliárd dollárt ér Péterffy részesedése.
  • Az oroszok mélyrepülésével, a technológiai szektor gyengélkedésével és a nagy Internet-forradalmár réteg kiöregedésével igencsak csökkent a fiatalos szerepe a listán, főként az előkelő helyeken, és az átlagéletkor is felfelé tolódott. Szemléletes példának most már csak a Google-fiúk maradtak, és persze John Arnold. Egy újabb technológiai boom hozhat egy másik hullámot, ami lehet nanotechnológia, biotechnológia, vagy a megújuló energiaforrások területe.
  • 5-10 évig nem várok jelentős változást a lista elején. A trónfosztás 2015 környékén következhet be először, akinek jelenleg jó esélye van erre: a Google alapítói Brin és Page, a svájci biotech guru Bertarelli (most már inkább a kockázati tőkés cége által), az indiai gyáros Ambani, a szintén indiai hipermarket láncba átmozduló Sunil (nem Lakhsmi) Mittal, iletve a brazil bányászcég tulajdonos Batista.
  • Az elkövetkezendő 5 évben a befektetés kezeléssel fogallkozók száma megduplázódhat a listán, főként az abszolút hozam területén tevékenykedők által.
  • Magyar állampolgár nincs a listán, és az elkövetkezendő 10 évben erre csak Demján Sándornak van némi esélye.

No comments: