Sunday, August 31, 2008

3 hónapos a gyerek

Mindenki, aki elindít valamit, ami régóta álma volt, jó ideje és nagy áldozatokkal készült rá, az egy kicsit „gyerekének” érzi a művét.

Az én esetemben most ez a BWM Meggyőzően Kockázatos Alappal van így. Az Alapot egy kicsivel több, mint 3 három hónapja indítottuk útjára, amint a jegyzési időszak és a bejegyzési procedúra lezárult.

Az indulás óta a nettó hozam 10,35%, a Befektetési Alapkezelők Magyarországi Szövetsége által minden alapra közölt 3 hónapos hozam az utolsó adatok alapján 9,71%. Fontos tudni, hogy ez nettó hozam, tehát a sikerdíj, letétkezelési díj, stb. már levonásra kerültek. Az utolsó adat 28.-i, vagyis csütörtöki, mert a késői amerikai zárások miatt az adatokat a következő munkanapon számolják, így a pénteki adatokat hétfőn készítik el.

A csütörtöki eredménnyel a 399 hazai befektetési alap között az első helyen állunk. Az alábbi ábra az összes alap által elért hozamokat mutatja, az átlagos hozam ebben az időszakban -1,46% volt, szemben a BWM Meggyőzően Kockázatos Alap már említett 9,71%-val.


Jól hangzik? Legyünk konzekvensek.

Ahogy egy rossz időszakból sem érdemes azonnal az apokalipszist vizionálni, az ellenkező tendencia esetén sem kell átesni a ló másik oldalára.

Óva intek mindenkit, hogy bármilyen módon kivetítse ezt az időszakot a jövőre nézve, pláne hogy felszorozza azt. Az elmúlt időszak ígéretes volt, de nem véletlenül tettük a „kockázatos” szót az Alap nevébe. Ez az időszak túl rövid ahhoz, hogy ítéletet alkossunk (csak egy példa: az első fél év sokkal rosszabb volt, szerencsére az Alap ennek már csak legvégét szenvedte el), emellett hiába vagyunk elsők a hozamot tekintve, az alapok kb. felének nem vagy nem feltétlenül célja, hogy a legmagasabb hozamot hozza, hanem alacsony kockázat mellett, elfogadható hozamot biztosítson befektetőinek.

Amit sokkal inkább ki szeretnék emelni, hogy az elmúlt két hónapban, így júliusban és augusztusban kicsiben gyorsan lezajlott az, amilyen karakterisztikát az Alap vélhetően hosszútávon is gyakran fog mutatni. Az alábbi grafikonon jól látszik, hogy volt gyors visszaesés, és hirtelen felfutás is. Az árfolyama folyamatosan, és nagymértékben változott, napról napra akár több százalékot is. Egyszóval az Alap: kockázatos. Ha nem jól viseled az ilyesmit, akkor semmi gond, de ez nem neked való.

A gyerek tehát egyelőre gyorsan és szépen fejlődik, jó ránézni, de még nagyon fiatal. Figyeljük tovább, hogy mi történik vele!

No comments: