Wednesday, September 10, 2008

Soha nem ment ilyen rosszul a Hedge Fund-oknak...de ez nem feltétlenül baj!

(A cikk előtt egy fontos információ. A Figyelő a "16 blog, amit olvasni érdemes" című cikkében ezt a blog-ot is említette, és külön felhívta a figyelmet arra, hogy időnként a politikusok befektetési szokásait is elemezni szoktam. Hogy a hetilap olvasóinak ne kelljen külön keresgélnie, nekik ezen a linken összegyűjtve elérhetővé tettem az ezzel a témakörrel kapcsolatos bejegyzéseket.)

A gyakran kockázatos, egyedi stratégiákat, és abszolút hozamú megoldásokat felvonultató, közel 2000 milliárd dollárt kezelő Hedge Fund iparág még sosem állt év közben olyan rosszul mint idén.

Az egyik legszélesebb körben figyelt index augusztusban már a harmadik egymást követő hónapban mutatott csökkenést, és az év egészében is közel 5%-os veszteséget mutat. A legrosszabbul a feltörekvő részvénypiacokra fektető alapok jártak, akik egyetlen hónap alatt több mint 5%-ot vesztettek. Az idei évben sokáig sikertörténetnek számító energiába (főként olaj) fektető alapok is 2%-ot veszítettek a nyár végén, és a csökkenés vélhetően ebben a hónapban is folytatódik.

Az ilyen ingadozások bőven a normális kategóriába tartoznak, a legtöbb Hedge Fund ekkora, vagy ennél akár lényegesen nagyobb ingadozásokat is szokott produkálni, ez az ilyen jellegű befektetéseknek ez olyan velejárója, mint a tengernek a hullám.

Van azonban a statisztikáknak egy érdekes oldala is. Augusztusban például az ilyen jellegű alapok közel 40%-a nyereséget ért el. A legnagyobb Hedge Fund-oknak pedig a harmadánál csökkent a kezelt összeg (a változás egyik összetevője az elért eredmény), a többi növekedést tudott elérni az első félévben. Ez merőben eltér szinte minden hagyományos befektetési alap típustól.

Ha a részvénypiac esik, akkor szinte minden részvényalap esik. Például a hazai alapoknál, a tiszta részvény kategóriában kivétel nélkül mindegyik alap veszteséges 3-6-12-24 hónapos időtávokban.

A hazai besorolásnál egyetlen olyan kategória van, amelyikben találhatóak olyan alapok, amelyek a Hedge Fund-ok által gyakran alkalmazott abszolút hozam megközelítést alkalmazzák (köztük mi is). Ők jellemzően a származtatott kategóriában találhatóak, ahol többek között az árfolyamesésen is lehet nyereséget csinálni. Ebben a csoportban is vannak veszteséges alapok, de akad jócskán pozitív hozamot felmutató megoldás is.

Nem véletlen, hogy a fent említett statisztikáknál is látszik: van olyan terület, ahol az eredmények széles sávban szóródnak (Hedge Fund-ok, és itthon a számraztatott alapok kategóriájának többsége). Ez sokkal jobb, és sokkal több lehetőséget ad, mint a legtöbb kategória, ahol minden befektetési lehetőség nagyon hasonló eredményeket tud felmutatni, legyen szó részvényekről, kötvényekről, árupiacokról, vagy akár ingatlanokról.

Nem kell feltétlenül sodródnunk az árral.

Ha érdekelnek hasonló tippek, és szeretnél egy érdekes tanulmányt olvasni a kockázatos befektetések előnyeiről (nem tévedés: előnyeiről), akkor iratkozz fel hírlevelünkre!

No comments: