Tuesday, June 03, 2008

Még egy érdekesség a garantált alapokról.

Ez csak egy rövid poszt, aki június 3. környékén olvassa, az kattintson majd a lenti cikkre, csak pár napig elérhető. Ebben arról van szó, hogy a garantált alapokkal és konstrukciókkal nem csak az a gond, hogy drágák és hosszútávon nem adnak előnyt, de a segítségükkel gyakran a saját igényed helyett a bank igényét szolgálod ki.

"A bankok egyetlen dolgot akarnak a mostani környezetben: relatíve olcsó forráshoz jutni az egyre bővülő hitelezés finanszírozásához, és a konszolidáció előszeleként ügyfeleket szeretnének gyűjteni. A bankoknak tehát betét kell.(...)ha valaki véletlenül ellenállást tanúsítana a betétekkel szemben, akkor a fejéhez vágják az aktuálisan jegyezhető tőkevédett alap brosúráját - lehetőleg olyan erővel, hogy megszédüljön -, és beleültetik egy alapba, aminek a hozama például a világ azon társaságainak teljesítményétől függ, amelyeknek a logója piros színű (tisztelet a ritka kivételeknek). Puszta jó szándékból, meg azért a néhány milliárd forintnyi betétért, ami egy-egy alap jegyzésekor a bankhoz kerül. A struktúrában pedig szépen megfér egy relatíve olcsó betét által ígért garantált hozam és egy talán kevésbé ígéretes opció is."

Tehát, ha besétálsz a fiókba és befektetési lehetőséget keresel, akkor azért is ajánlhatják neked a legújabb garantált alapot, mert egyben adják el egy betéti konstrukcióval, amelynek a feltételei valószínűleg nem a legkedvezőbbek. Ők viszont kedvezően jutnak pénzhez. Az ilyen ajánlatoknál legyél háromszor olyan megfontolt, mint egyébként.

A cikk itt érhető el.

---

Nem tartozik szorosan ide, de akit érdekel a hazai befektetési kultúra, annak érdekes lehet:

Általában negyedévente a legfontosabb állami és civil szervezetek (pl. MNB, Fogyasztóvédelem, Öngondoskodás Alapítvány), akik érdekeltek a hazai pénzügyi és befektetési tudásszint fejlesztésében, konzultatív fórumot tartanak. Itt megbeszélik, hogy ki milyen programot visz a cél érdekében, és milyen eredményeket ért el, milyen tapasztalatai vannak. Innen indulhatnak el közös programok is, és itt születhetnek új ötletek arra nézve, hogy miként lehetne a lakosságot arra rávenni, hogy a pénzügyeit tudatosabban kezelje, és önmagát képezze a témakörben. Idáig egy ilyen rendezvényen vettem részt, és jövő héten lesz a második. Örülnék, ha a blog olvasói is adnának ötleteket az alábbiakra nézve:

- Miként lehetne a hazai lakosságot ösztönözni, hogy tanuljon a személyes pénzügyekről, és ezeket az ismereteket a gyakorlatban is felhasználja?

Ha van ötleted - tűnjön az elsőre bármilyen apróságnak is - küld el nekem ide: faluvegi@bwm.hu. Én pedig szívesen "elviszem" a felvetéseket a konzultatív fórumra. Mivel ennek időpontja jövő hét csütörtökön lesz, kérlek legkésőbb szerdán 16 óráig küld el ezzel kapcsolatos leveledet.

No comments: