Monday, June 09, 2008

Az az érdekes, ami másoknak érdekes

A hétvégén a Poszt-on voltam Pécsen. A Dzsámi előtti téren egy könyv vásárt rendeztek be, és az egyes kioszkok előtt viszonylag nagy, de azért még szellős tömeg nézegette a könyveket. Ám az egyik kis fabodé mellett sokkal többen álltak, és szemmel láthatóan egy irányba néztek. Ez a téren lévők nagy részének a figyelmét felkeltette, és anélkül, hogy tudták volna mi van ott, mindenki kíváncsian próbált közelebb férkőzni, így a kb. 20 fős tömeg szinte másodpercek alatt 50-60 főssé nőtt. Én sem bírtam magammal és próbáltam kideríteni, hogy mi lehet amire ennyien kíváncsiak. Végül kiderült és gyorsan készítettem is egy képet:


A tőzsdei árfolyamok is gyakran így működnek. Sokan nem tudják mi van egy-egy részvény teljesítménye mögött, de mások kíváncsisága (az emelkedő árfolyamok) őket is vásárlásra sarkallják, ami öngerjesztő folyamatként gyűrűzik tovább. Előbb vagy utóbb persze kiderül az igazság, van-e tartalom az érdeklődés mögött (ha pl. Kertész Imre ült volna ott), vagy nincs értékes fundamentum (mint jelen esetben, Uri Geller). Ahhoz azonban, hogy meglovagoljunk egy hangulatváltozást, rövid és középtávon nem feltétlenül kell belső érték, és erről (is) szól a technikai elemzés.
Hasonló jelenséget lehet megfigyelni egy-egy üdülőhelyen lévő sétányon nyáron, amikor több étterem zsúfolásig megtelt, gyakran még sorok is állnak, hogy leülhessenek, míg más éttermek konganak az ürességtől. Egy vendéglátós ismerősöm mesélte, hogy ha kb. 7 óráig nem ülnek sokan az étteremben, akkor az már másokat is el fog riasztani, és aznap estére már nem várható nagy forgalom. Pedig lehet, hogy éppen ott a legjobb a konyha.

Ha Uri Geller csodát - állításával ellentétben - nem is tud tenni, azért van amivel képes lenyűgözni a szkeptikusokat is. Kanálhajlító showman-ünk ugyanis 61 felett jár, de élőben nem néz ki 45 évesnél többnek. Minden elismerésem. Tényleg.
Ahogy a színház felé vettük az irányt a tömeg tovább nőtt, és távolodva a helyszíntől a hisztéria jeleként néhány gyerek egy kanállal rohant a dedikálás felé...nem mentünk vissza, hogy megnézzük. Remélem nem baj.

---

Sok ügyfelünk és ismerősünk kérdezte csodálkozva, hogy miért nem vagyunk tagjai a BAMOSZ-nak, a hazai alapkezelők szervezetének. Eddig azért nem voltunk, mert első alapunkat még csak most indítottuk, de most már minden akadály elhárult, így tagok lettünk, és mostantól az alábbi oldalakon is elérhetőek az alap adatai: www.bamosz.hu

No comments: