Thursday, January 24, 2008

Mit tegyünk ha beüt a KRACH?

Az elmúlt 23 naptári és 16 (USA:15) kereskedési nap sok befektetőnek okozott fejfájást. Csak néhány szám:

S&P 500 -9%
Russell 2000 -10%
Nasdaq -13%
FXI (kínai ETF) -13%
DAX -17% (gondoljunk csak bele: majdnem egy hónap folyamán átlagosan, NAPONTA 1% feletti veszteség, ráadásul hajszálnyira mindenkori csúcsától - mint amikor Ben Johnsontól 88-ban elvették a frissen szerzett aranyérmét, világcsúcsát, és visszamenőleg is törölték az eredményeit)

...és ennél még sokkal rosszabb szinteken is voltak ezek az indexek (is).

A kérdés, hogyan lehet elkerülni az ilyen hirtelen jött zuhanásokat?

Véleményem szerint teljes biztonsággal nem lehet elkerülni őket (kivéve a rövid távú állampapírt). Nem ismerek olyan sikeres befektetőt/alapot, akinek pályafutása során legalább 2-3 alkalommal ne kellett elszenvednie a fentiekhez hasonló, de jellemzően ennél sokkal nagyobb veszteségeket is (Soros, Dennis, J.W Henry, de mostanában még Simons is). Kostolány szerint az nem is igazi spekuláns, aki legalább háromszor ne ment volna tönkre, és ne kellett újrakezdenie életében. Nos, ez valószínűleg erős túlzás, de rávilágít a pénzügyi piacokon való boldogulás egyik fontos ismeretére. Ahhoz, hogy hosszútávon jól járjunk, néha számottevő veszteségeket kell elszenvedni. Pont.

Érdemes ránézni a lenti grafikonra. 1987 októberében egyetlen nap alatt több mint 20%-ot zuhantak a főbb indexek, az aktuális csúcsokhoz képest pedig közel 50%-ot. Ez volt minden idők egyik legnagyobb tőzsdekrachja. Pirossal bekarikázva látható.



Persze Magyarországon (és tulajdonképpen Európa keleti felén) rendkívül nehéz rávenni az embereket nemhogy arra, hogy 5-10 (20-30 évbe már bele sem merek gondolni), hanem akár 1-2 éves időtávban gondolkodjanak.

Pedig a legtöbb befektetés (legyen az egy konkrét részvény, vállalkozás, ingatlan, alap, rendszer, stb.) nem szól semmi másról, mint a türelemről. "Good things come to those who wait."

---

Jövő hét elején a hírlevél olvasók egy nagyon fontos tanulmányt fognak megkapni, ezt máshol nem lehet elérni, csak azoknak jár, akik feliratkoztak. Ezzel együtt pedig olyat fogtok látni, amit itthon még senki nem vállalt fel, de még nemzetközi szinten is ritkaság az ilyesmi. Remélem kellően felkeltettem a kíváncsiságotokat. :)

7 comments:

Anonymous said...

Már nagyon kellett egy ilyen blogbejegyzés, ráfért az aggódókra. :)

Anonymous said...

Még jó, hogy már fel vagyok iratkozva a hírlevélre. :)

tréd elek said...

Szia Balázs!

Azért semilog-charton máshogy néznek ki ezek a krachok:), neadjisten inflációval korrigálva méginkább..
De persze türelem rózsát terem, hát még ha egy kicsit figyel(t)ünk pl. a breadth-indikátorokra:)

Szóval respect Graham,Buffett!

attila

Anonymous said...

Hát, a cikk nem teljesíti, amit a címe ígér. Vagy aza válasz, hogy várjunk, amíg talpraáll?

Anonymous said...

Hát azoknak, akiknek minden hosszú távú célra szént pénzük be van/volt fektetve akár most, akár 87-ben, azoknak tényleg van aggódnivalójuk, picit akkor is, ha tudnak ülni még pár évet rajta. Viszont ha valaki apránként építgeti a vagyonát az nyilván mostanában (is) vásárol és nyugodtan alszik :)

Anonymous said...

Meg az is egy más dolog, hogy ha fejlett is az ember pü-i kultúrája, akkor sem lehet feltétlenül az árfolyam csökkenésen nyerni, mivel tudtommal a magyar brókercégeknél BUXon csak napon belül lehet shortolni, az meg hosszú távon elég költséges minden nap shortolni a részvényt (már ha nem daytradeben gondolkodunk). Szóval ilyenkor nézünk és várunk... (asszem vmelyik cégnél azért mégiscsak lehet shortolni csak nagyon magasak a jutalékok)

Anonymous said...

Kedves Mindenki!

Mielőtt bármit is mondanátok a rendszerről, szerintem nézzétek meg a hasonló időszakban a BUX hozamokat... vagy akár DAX, SP500. A relatív hozamok tudatában már nem lesz ennyi kérdőjel. (Csak egy példa, januárban úgy DAX -15-20%-on állhat. Szóval ehhez képest a nagy nulla isteni ajándék.)

Igen, lehet érvelni, hogy a "piactól függetlenül nyernünk". De ha így bevállaló valaki, akkor tudni kell, hogy a piactól függetlenül is bukhat.