Tuesday, September 25, 2007

Global Village

Sosem értettem az ilyen jellegű híreket, mint például ez:

Iszlám befektetési alap jön Magyarországra (origo)

Ma már egy alapnak nem kell "jönnie" hazánkba, nem kell "ide kerülnie" legalábbis az ügyfél szempontjából nincs rá jogi értelemben sem szükség. Bárki, az OECD országokon belül szabadon vásárolhat, bejelentési kötelezettség nélkül, szinte bármilyen alapot. Ki sem kell feltétlenül kelnie érte a fotelból, sok nyugati befektetési szolgáltatónál interneten keresztül lehet számlát nyitni. Nem attól lesz egy alap egy magyar állampolgár részére elérhető, hogy a hazai fiókcég éppen "ide hozza" és itt reklámozza.

Globális faluban élünk lassan évtizedek óta, évek óta jogilag is, számos területen elfelejthetjük az országhatárokat, a befektetések mindenképpen ide értendőek.

7 comments:

Anonymous said...

Ezt nevezik hangulatkeltésnek..

Faluvégi Balázs said...

Mármint a linkelt cikk tartalmára gondolsz?

Anonymous said...

Sosem értettem, sosem értettem ..., hát mi tagadás én sem értem, hogy valakinek miért okoz gondot az, ami nekem nem :)

De komolyra fordítva a szót az emberek többsége nem beszél/olvas-ír angolul, az emberek többségének az internet még mindig misztikus fekete doboz és az sem elhagyagolható szempont, hogy pénzügyekben én sem hagyatkozom a hiányos angoltudásomra és jobb szeretem, ha azt a befalapot bizony ékes anyanyelvemen veszem meg a sarki bankban vagy egy már jól ismert weblapon. Ahol biztonsággal meg tudom kérdezni/nézni mindazt, amit meg akarok kérdezni.

Szóval nagyon sok ember van, aki soha nem hagyja el azt a kerületet a Globális faluban, amelybe beleszületett. És mivel ők vannak többségben, az alapkezelő is jól jár, ha idehozza.

Talán nem véletlenül találták ki a pizza házhozszállítását sem...

Anonymous said...

Balázs,

Nem egészen ide tartozik, de innen jutott eszembe. Valahol azt olvastam, hogy az európai tőzsdéken vásárolt részvényeken (beleértve az etf-eket is) elért hozam kamatadó mentes. Meg tudod ezt erősíteni, esetleg tudnál mondani jogszabály hivatkozást?

Üdv!
András

Faluvégi Balázs said...

w. tamás: a pizza házhozszállítás jó példa. Ha ugyanis interneten rendelsz pizzát, az nagyjából ugyanaz a kategória, mintha interneten vennél befektetési jegyet.

Tény, hogy sokan nem beszélnek eléggé angolul, és ez visszariasztja őket a külföldi befektetésektől, és tény hogy ez fontos szempont. De szerintem a jövő akkor is az, hogy 1-2 generáció múlva mindenki otthonosan fog mozogni a globális faluban és könnyedén beszél majd angolul. Nem azért, mert ez a Globalizációnak, vagy a cégeknek jó, hanem azért mert nekik személyesen nyújt előnyt. Aki ezt felhasználja, annak már ma is megvan ez az előnye.

Faluvégi Balázs said...

bubis: 2004 május 1.-től 2006 augusztus 31.-ig ez így is volt, most már ezekre is ugyanúgy 20% rá az adó (nem kamat, hanem árfolyamnyereség adó).

Anonymous said...

Jaja, később esett le nekem is, hogy a pizzás hasonlat kisebb öngól volt, de a többit tartom :)