Friday, April 27, 2007

Játékos?

Kaptam egy érdekes levelet arról, hogy mi a teendő, ha valaki a tőzsdével való kezdeti ismerkedés után szeretné jobban beleásni magát a "tőzsdézésbe".

"Egyik kedden jelen voltam a bevezető előadáson. Sokmindent tudtam már a befektetésekről, rendszeresen foglalkozom az eseményekkel, lehetőségekkel, tanulom a fogalmakat, folyamatokat, rendelkezem pénzügyi tervvel -tehát amolyan önképző módon haladok lassan az úton. Kezdetben befektetési alapokat választottam, "próbáltam" bizonyos szempontok alapján.

Azonban nem szeretném játékosként leélni az életemet (utalva Kostolany befektető/spekuláns/játékos megkülönböztetéseire), annál jóval többre vágyom. Egy laikus kérdésem van: mikor kezdjek tőzsdézni? A tudásom kevés, de bővül. Mikor érezhetem úgy, hogy besétálhatok egy brókercéghez a pénzemmel? Gondolom nincs olyan, hogy jövő kedden már fogok annyit tudni, hogy spekuláljak. Gondolom azt is, hogy a tapasztalat viszi előre az embert, bármennyire felkészült is. Egy bróker biztosan összeállítana egy számomra megfelelő portfóliót, de rettenetesen kiváncsi természetű vagyok, ezért kifaggatnám mindennek a miértjéről. Vagy netán egy jövőbeni spekuláns játékosból lesz?"

A legendás tőzsdeguru a játékosok alatt azokat értette, akik komoly háttértudás nélkül, szinte laikusként rohannak a piacra, és rendszerint komoly veszteségeket hoznak össze.

Az első kérdés az: Kell-e valóban tőzsdére menni? Elégedetlenséget okoz, ha befektetési alapokban vagy vagyonkezelőkkel intézzük befektetéseinket?

A válasz csak abban az esetben lehet IGEN, ha:

- Kedvet érzünk ahhoz, hogy ezzel töltsük el időnk egy részét
- Van is időnk legkevesebb heti 1 órát erre fordítani, de szerencsésebb minimum napi félórát.
- Már rendelkezünk elméleti tudással, ismerjük a fontosabb fogalmakat, és van számottevő tudásunk elemzési oldalon is.
- Van szélessávú net kapcsolatunk, felhasználói szintű ismeretünk böngészők, operációs rendszerek terén.
- Legkevesebb 500 000 Ft összeggel rendelkezünk, ami nem máshoz kell (megélhetés, lakás vagy autó hitel, vésztartalék, stb.)
- Kitartóak vagyunk.

De hangsúlyozom: semmi gond nincs azzal, ha valaki nem tőzsdézik aktívan. Akkor is kiveheti részét a részvénypiac teljesítményéből, akkor is elérhet magas hozamot. Például abszolút hozamú alapokkal. A játékos tudásszintjével is meg lehet gazdagodni, csak másban bízva.

Ha mégis belevágunk:

Legyünk fokozatosak. Ha a fenti feltételeknek megfelelünk, első lépésként megnyithatunk egy számlát egy online felületet is adó, és alacsony költségeket felszámító brókercégnél, vagyonunk egy kis részével.

Ha van rá lehetőség, akkor osszuk meg pénzünket (diverzifikáljunk) legalább 3-4, de akár 10 különböző részvény között. Határozzunk meg pontos befektetési stratégiát (mi alapján, mikor, milyen időtávra döntünk, és negatív forgatókönyv esetén mikor szállunk ki).

Csak akkor növeljük a tőzsdén forgatott tőkét, ha már néhány veszteséges ügyleten is túl vagyunk, és tudjuk miként reagálunk.

Még ha nagyon sikeresek is vagyunk, eleinte maradjunk óvatosak. Kockáztassunk keveset, és csak szép lassan emeljük a téteket.

Ha mindez túl soknak hangzik semmi gond. Rengeteg hely van a neten, ahol lehet gyakorolni a tőzsdei befektetéseket, például a Tőzsdeligán:

www.tozsdeliga.hu

(Ismeretlen oknál fogva nem működnek a linkek, bocs)
---

Már csak 4 napig lehet jelentkezni a Debrecenben tartott előadásainkra (Május 3.-4.). Részletek:

http://www.bwm.hu/index.php?page=200

---

Időtényező: friss cikk arról, hogy ha gyengén alakul egy befektetésünk értéke, akkor mi a teendő, meddig kell kitartani. A Bridge Wealth Management honlapján belépés után lehet olvasni a cikket. Ha még nem regisztráltál, itt díjmentesen megteheted.

www.bwm.hu

3 comments:

Anonymous said...

Sziasztok!

Foleg azoknak irok par gondolatot, akik Balazs idezett levelenek iroi lehetnenek.
En magam mar ketszer voltam kezdo tozsdes, egyszer a magyar piacon, most masodszor az amcsin.

Teljesen egyetertek Balazzsal, hogy kis penzzel erdemes kezdeni, amely elvesztese nem fog fajni. (Nem, nem biztos, hogy el fogod vesziteni, de igen valoszinu, hogy fogsz rossz lora tenni... Es egy testesebb bukta is ott lesz a pakliban.)

En 2001-ben talan 100k-val kezdtem el jatszani a Bet-en, amely jo reszet el is csusztam, elsosorban a tapasztalatlansagom, illetve amiatt, hogy nem volt igazi strategiam se a beszallora, se a kiszallora.

Erdekesseg: Kesobb kitalaltam egy nagyon kezdetleges strategiat, amely jokora drawdown-nal, de eredmenyes volt annyira, hogy megvertem a bankbetet hozamat! Mondhatjatok, hogy ez nem sok, de legalabb nem voltam minuszban! ;) Lenyeg a lenyeg, legyen strategiad! (Egy rosszabb strategia is sokkal jobb, mint az ad hoc modszertan.)

Az itthon eredmenyes strategia azonan nem mukodott - sot, eletveszely is lenne - az amcsi piacon, igy ujat kellett keresni/kialakitani/tanulni.
Balazsek tanfolyamai eleg jo alapot adtak (legalabbis nekem), de ahhoz, hogy a mindennapi kereskedes soran hasznalhato strategiam legyen bizony meg sokat kellett ezutan is olvasni, keresni (viszont volt mar mire epitkezni).

Az uzletelest itt is kicsi tetekkel kezdtem, igy a nagyobb buko is kicsi, mostanra mar joval nagyobb teteket rakok. Igazabol a nagyobb tetek megtetelehez is a strategia (es az eredmenyei) tud onbizalmat es tamogatast adni.

Ha jatszani szeretnel (es nem jatekoskent), akkor legy keszen arra, hogy a palyafutasodat egy folyamatos tanulasnak kell kiserni.

Udv, Hegyi Gabor

Anonymous said...

Helló!

Tetszenek a kézzelfogható válaszok, amiket itt olvashatunk. Kezdőként nehéz kiépíteni stratégiát, gondolom, hogy a gyakorlat során rajzolódik ki. Azt hiszem, kiváló lehetőség a tőzsdeliga gyakorlásra, szárnypróbálgatásra.

Köszönjük!

Anonymous said...

Van nagyon sok jó tanfolyam ami a technikai elemzést tanítja és magánszemélyek aki azelőtt azt sem tudták, hogy eszik e vagy isszák a részvényeket elvégezte és sikeresen kereskedik. Akár 3-5 éve folyamatosan. Ez már elég bizonyíték. Mivel nem a reklám helye nem írom le hova érdemes menni... Pedig tényleg jó, én is kereskedem!