Tuesday, April 10, 2007

Kamatcsökkentés - kihasználjuk?

A Napi Gazdaság az Indexen is olvasható cikket hozott le arról, hogy nemsokára csökkeni fognak hazánkban a kamatok és ezt nagyon szépen ki lehet használni, az ún. FRA (Forward Rate Agreement révén).

A felvetés mindenképpen érdekes, hiszen a többség még életében nem hallott erről az ügylet típusról. Ugyanakkor hiányolom a cikkből a mértéktartást, óvatosságot, amit ilyen kockázatos eszköz leírásánál elvárna az ember. Pár példa:

"Pedig a Forward Rate Agreement (FRA) lehetővé tenné, hogy kétmillió forinttal két és felet keressünk, akár 1 százalékponti kamatcsökkenés esetén."

Igen, maximális tőkeáttétel esetén, ami ellenkező irányú mozgásnál ugyanekkora veszteséget okozhat.

"Annak ellenére azonban, hogy a befektetők nagy részének nincs kétsége ezen esemény bekövetkeztével kapcsolatban, kevesen használják ki az információ adta lehetőségeket üzletkötésre."

1. Nem biztos, hogy jól gondolják. Például pár hónapja is sokan spekuláltak arra, hogy ma jóval alacsonyabb lesz a hozamszint, mégsem így történt.
2. Akár jól gondolják, akár nem, elképzelhető hogy a várakozások már beépültek az árakba. Erről a hatásról a cikkben egy szó sem esik.

"Az elérhető hozamok tehát meglepően magasak, míg a kockázatok nem túl jelentősek, hiszen szignifikáns kamatemelésre idén nem számít senki."

Ha szó is esik a kockázatokról, az úgy van becsomagolva, hogy még inkább kedvet csinál.

"Bár ezek a tények valamilyen szinten már megjelennek a jelenlegi kötvényárfolyamokban, egy esetleges kamatvágás mindenképpen további hozamesést eredményezne."

Nem mindenképpen. Minden attól függ, hogy utána mit vár a piac.

Óvatosan tehát a vakmerő hozamcsökkenési spekulációval. Emellett felhívom a figyelmet arra, hogy elméleti szinten más eszközök is rendelkezésre állnak a hasonló spekulációra. Ezek közé tartozik a hosszabb távú állampapír vásárlása, ehhez hasonló portfoliót tartó befalap vásárlása, a BÉT-en a határidős kamatalapú kontraktusokkal való kereskedés (bár ez nagyon illikvid), opciók.

3 comments:

Anonymous said...

Akkor szerinted kamatcsökkentés hatására sem fog feltétlenül gyengülni a bivaly valutánk?

Lehet nem is váltom euróra :)

Faluvégi Balázs said...

Szvsz lassabban és később fog csak gyengülni, mint azt az emberek 95%-a várja. Még kamatcsökkentés esetén is.

Anonymous said...

A cikk ott (is) tévedett, hogy nem vette észre, a forwardon nem akkor nyehetsz, ha a hozamok esnek, hanem csak akkor, ha gyorsabban/jobban esnek, mint azt a piac beárazta a határidős hozamokba.