Thursday, September 07, 2006

Hosszú távú befektetési számla

http://index.hu/gazdasag/magyar/htb060907/

"Új, a hazai értékpapírpiac élénkítését szolgáló megtakarítási forma bevezetését javasolja az értéktőzsde. A hosszú távú befektetési számla (htb) azoknak nyújtana mentességet az árfolyamnyereség-adó alól, akik legalább három évig benntartják a befektetett összeget."

Ez megint egy nagyon jó ötlet. Az előnyeit nem ecsetelem.

Egy komoly problémát azonban kiemelnék. Az ötlet szerint az kapna adómentességet, aki megvesz egy részvényt és három évig ül rajta. De nem feltétlenül az jelenti a hosszú távú, türelmes stratégiát, ha megveszünk egy részvényt és csendben várunk. Sőt. Ha jól van kialakítva, akkor egy gyakrabban pozíciót váltó és módosító stratégia sokkal hatékonyabb, mint az egyszerű buy and hold. Így nem a részvény eladásának kritériuma kellene, hogy előtrében legyen, hanem annak, hogy 3 évig nem szabad KIVONNI a számláról az összeget, és akkor lesz adómentes.

Zárójelben jegyzem meg, hogy a gyakoribb kötések a tőzsdének is jók, hiszen nagyobb forgalmat, nagyobb bevételt jelentenének.

2 comments:

nosztraia said...

Ezt ma hallottam a rádióban és nem nagyon értettem. De az is lehet, hogy a Milliók Reggelire stábja nem volt képben teljesen, mert arról beszéltek, hogy ezzel csak az árfolyamnyereségadót lehet megúszni az SZJA-t nem. Nade az tőzsdei nyereségek nem is SZJA alapján adóznak, nem? Vagy ha vki 3 év előtt kiveszi, akkor árfolyamnyereség után, meg szja után is adóztatható? Ezt nem hinném, bár az is igaz, hogy a választások előtt sok mindent nem így hittem.
Kiforratlan ez, de kíváncsi leszek mi lesz belőle. Az is érdekes, hogy vki széttrédelheti magát és nem kell adóznia.

Faluvégi Balázs said...

"Nade az tőzsdei nyereségek nem is SZJA alapján adóznak, nem?"

De. Mármint olyan értelemben, hogy elkülönülten adózó jövedelem, így az adóalapot nem növeli.

"Kiforratlan ez, de kíváncsi leszek mi lesz belőle. Az is érdekes, hogy vki széttrédelheti magát és nem kell adóznia. "

Éppen ez lenne a jó. Ugyanis minden ellenkező legendával szemben a rövidtávú spekuláns semmilyen negatív hatással nincs a gazdaságra. Sőt a tőzsdére kifejezetten jó hatással van a likviditás növelése miatt. Éppen erről szólt a beírásom.

Viszont úgy néz ki, hogy az ötletgazdák mégis így értették, és ha így megy át, az nagyon jó. Fohászkodjunk.