Friday, September 08, 2006

Gap up – mi legyen utána?

A legtöbb jó ideje a piacon kereskedő, technikai elemzést használó spekuláns egyetért abban, hogy a pozícióból való kiszállás a sokkal nehezebb, mint a belépés. Még komolyabb dilemmát okoz, ha nem veszteséges, hanem váratlanul nagy nyereséget magával hordozó pozíció kapcsán kell a zárás mikéntjéről dönteni. Van, aki okkal odáig merészkedik, hogy szerinte a legtöbben itt rontják el: amikor igazán nagy nyereségre van kilátás, beéri a kevesebbel, ezzel hosszútávon jelentősen csökkentve stratégiájának hatékonyságát.


Érdekes példa történt meg velem pár napja, ami jól rávilágít a problémára. A részvény a Mobile Telesystems OJSC, moszkvai központú mobil telekommunikációs vállalat volt. Ez a cég olyan dinamikusan növekvő piacokon működik, mint Oroszország, Ukrajna, és a valamivel ijesztőbbnek tűnő Üzbegisztán, Türkmenisztán. Ez azonban nem zavarta a piacot az utóbbi időben, az egyébként hektikusan, és komolyabb középtávú irány nélkül mozgó árfolyam július közepe óta, alig egy hónap alatt 30%-ot emelkedett. Az augusztus 11.-től 29.-ig tartó konszolidációja ismét felkeltette a figyelmet. A kitörésnél vásároltam, és a szerencse mellém állt. A második szeptemberi napon két dolláros rést maga mögött hagyva nyitott az árfolyam és nap közben jóval feljebb is járt. A legtöbben a hirtelen ölükbe hulló profit láttán a gyors zárást választják. Ennek pszichológiai okai vannak, az emberek szeretik ha igazuk van, és szeretik a nyereséget biztosnak tekinteni, hogy ne kelljen tovább izgulni. De miért zárnánk le akár egy ilyen pozíciót is, ha van esély a további emelkedésre? Számos ígéretes megoldás van arra, hogy az árfolyam újabb ugrásának lehetőségét ne szalasszuk el. Ebben az esetben két stop megbízást helyeztem el. A réssel történő ugrást követően azonnal betettem egyet a rés tetejére, a pozíció felére vonatkozóan. Ezzel elérjük, hogy csak akkor zárjuk le a pozíció felét, ha a nap végére az eufória elmúlik, sőt profitrealizálásokra kerül sor. A részvények második felére pedig a rés aljára került a stop. Mivel az ilyen esetek jelentős részében az árfolyam be szokta zárni a rést, majd azután folytatja útját, ez alá érdemes a küszöböt tenni, akkor fullad be az emelkedés, ha az árfolyam tovább esik. Így a komolyabb korrekció után történő emelkedés esélyét sem szalasztjuk el.



A legjobb lehetőség az volt, hogy emelkedik tovább az árfolyam, és egy stop sem aktiválódik. Ebben az esetben hamarosan mehet a rés tetejére a stop a teljes mennyiségre, később akár még feljebb. A legrosszabb forgatókönyv szerint megfordul az árfolyam, zuhanni kezd mint a kő, és a rés bezárása után is folytatja útját lefelé. Ebben az esetben az első stop bezsebeli a rés utáni profit felét, a második pedig megakadályozza, hogy a pozíció második felén veszteség legyen. Eközben pedig nyitva hagytuk a további emelkedés esélyét, ami éppen zajlik is. Soha rosszabbat.

No comments: