Monday, January 02, 2012

Erő és gyengeség 2012-be lépve

Fogalmunk sem lehet, hogy mi történik majd 2012-ben. Vannak, akik megérzésből jósolnak, vannak, akik vakításból, megint mások a hírverés miatt teszik. Egyikük sem tudja mennyi lesz az árfolyam az év végén, de ez talán nem is fontos. Néha az is elég, ha megvizsgáljuk, hogy mi az ami egészségesebb, és mi az, amit jobban lesújt a betegség. Mert ha eljön a következő olimpia, akkor az elsőnek van nagyobb esélye. Ha pedig kitör az új influenzajárvány, az utóbbi van nagyobb veszélyben.

Az országok és régiók között kevés erőset találni. A feltörekvő piacok többsége szenved, még a sokáig kedvencnek számító Délkelet-Ázsia is sokat esett, és nemigen tért magához. Európa rettenetesen gyenge, különösen a Mediterrán térség és a periféria (Magyarország is ide tartozik...).  Ám a legrosszabb grafikonja mégsem ennek van, hanem két olyan birodalomnak, amely hatalmas reálgazdasági fejlődésen ment át az elmúlt években. India és Kína mélypontok közelében zárta az évet és egyelőre nem látni a trendfordulót. A másik két BRIC ország sem remekelt, Oroszország egyelőre hiába vár az energiahordozók fellendülésére (mert modernizálásra alig került sor), és a négyesből még Brazília néz ki a legkevésbé rosszul. Persze hosszútávon ezek az országok számos jó érték alapú befektetést kínálnak, ám ez egyelőre a piacon ritkán látszik.


A csoporthoz azonban a rövidítésekért majd megvesző angolszász szaksajtó egy újabb betűt rak egyre gyakrabban. Ez pedig az S, amely South Africa-t, azaz Dél-Afrikát takarja. Ez az ország jóval a válság előtti szinteken jár, idén új csúcsokat döntött, amelyhez most is közel jár. Ritkábban emlegetik, de a világ 13. legnagyobb gazdasága között szintén BRICS-be passzoló trónkövetelő Mexikó, amely 10 gyenge év után ismét feltörni látszik, az index pedig hosszútávon nagyon attraktív. 2011-et ugyan nem sikerült pozitívban zárni, de így is felülmúlt szinte mindenkit. Az évet közepesen hozó Chile pedig továbbra is erősnek tűnik sok év átlagában.


Ha nem régió, hanem tevékenység alapján vizsgáljuk a részvénypiacokat, akkor is hasonló képet kapunk. A tavalyi év a többségnek nem sikerült jól. Nagyot estek nem túl meglepő módon a pénzügyi cégek, és az alapanyag kitermelők, a többség túlélt, vagy enyhe eséssel, érdemi elmozdulás nélkül fejezte be az évet, miközben belül nagy viharok tomboltak. Ez leginkább a technológia szektorában érhető tetten, ahol voltak olyan ágazatok és részvények, amelyek szárnyaltak, miközben mások elképesztő zuhanáson mentek keresztül. A relatív erő különbség vélhetően a szektoron belül is fennmarad ebben az évben. 2011 legnagyobb negatív eseménye a napelemgyártók zuhanása volt.


A szektorok és ágazatok között is: ami továbbra is erős, az egyelőre viszonylag ritka. Érdemes kiemelni a stabil profitszinteket produkáló közszolgáltatók erős évét, de meglepő módon a nem ciklikus fogyasztói cikkeket gyártók szektora is szépen emelkedett tavaly. Fontos még szót ejteni a biztosítók kiugróan sikeres év zárásáról is, amely különösen az augusztusi zuhanás után lenyűgöző, és nem kis részben az attraktív értékelési szinteknek köszönhető.


Az árupiacokon elképesztő pusztítás folyt, egyelőre úgy fest, hogy színesfémeknél és a soft commodity-knél is fennmarad az alulteljesítés. Érdekes, hogy amíg a földgáz elképesztő mértékben esett, talán már túladottá vált, addig a kőolaj szinte az egyetlen olyan piac ebben a csoportban, ahol érdemi vételi erő lépett fel az év vége felé, itt is számíthatunk a folytatásra. 


Meg kell még említeni az év 'pozitív' meglepetését, az amerikai kötvénypiacokat, főleg az állami szintű adósságok terén, ami a nyomasztó fundamentumok, a leminősítés és a romló grafikonok után is képes volt menekülő eszközként kiválóan teljesíteni (Európáról ugyanez természetesen nem mondható el), szembetűnő módon a részvénypiaccal szemben is. A trendek élnek, még ha a kockázatok fokozottak is.


Milyen lesz tehát ez az év? Biztosan lesznek meglepetések, de alapvetően a relatív erő szabályai fogják meghatározni az árfolyamok mozgásterét, miközben a főbb indexek valószínűleg több negatív és pozitív sokk mellett, magas volatilitásban fogják kiélni befektetőik érzelmi hullámzásait. 

Mindezekről néhány percben a napokban beszélgettem a Millás Reggeli műsorában is.

No comments: