Monday, August 30, 2010

Meglévő befektetési jegy - Tartós Befektetési Számlára (+ Szakirodalom lista bővülés, és változás a kommunikációban)

Többen kérdezték tőlem mostanában, hogy meglévő befektetési jegyet (akár a BWM Alap esetén) át lehet-e tenni Tartós Befektetési Számlára, más néven Tartós Befektetési Szerződésbe (TBSZ). Ahhoz, hogy válaszoljak, először egy rövid emlékeztetőt adok a TBSZ-ről. Az idén életbe lépett konstrukció lényege, hogy 3, illetve 5 éves időtávban bárki csökkentheti a pénzügyi befektetései után kiszabott adót, akár 0%-os mértékűre is. Ehhez TBSZ-t kell kötni egy banknál, vagy brókercégnél. Első körben a felhalmozási időszak lép életbe, amely a következő év legelejéig tart. Onnantól számítva 3 naptári év után csökken a 20%-os nyereségadó 10%-ra, és további két naptári év után 0%-ra, azaz a befektetések teljesen adómentesek lesznek. Idő közben a TBSZ-en belül a befektetések szabadon alakíthatóak, a törvényben meghatározott eszközök köréig (jellemzően magyar értékpapírok és betétek). A TBSZ idő közben felbontható, természetesen az idő előtt eladott befektetések adóvonzatainak levonásával, ami 3 naptári éven belül 20%-ot, 3 és 5 év között 10%-ot jelent. A TBSZ-re az első naptári év elindulását követően nem lehet befizetni, de több TBSZ is indítható. Így a TBSZ egy rugalmas, 50-100%-os adómentességet nyújtó lehetőség, aminek egyetlen hátránya már 3 éves időtávon is az esetlegesen nagyobb adminisztrációs igény. Egy rövid példa: 5 m Ft befektetésnél a TBSZ teljes kihasználása már egy nagyon alacsony kockázatú 5%-os éves hozamú befektetés esetén 298 143 Ft előnyt jelent egy sima értékpapírszámlához képest, míg egy kockázatosabb 12%-os remélhető hozam 904 507 Ft előnyt jelentett csak attól, hogy más szerződést kötött valaki. A TBSZ-ről és általában a befektetések adózásáról részletesebb leírás itt található PDF formátumban. A jelen bejegyzés szempontjából főként a 7. és 9. oldal a releváns.

Fontos tudni, hogy a TBSZ-re kizárólag pénz fizethető be, értékpapírt nem lehet rátenni. Azokat később lehet megvásárolni. Sokan ütköznek bele a fent említett problémába, miszerint már meglévő részvényeiket, befektetési jegyeiket szeretnék TBSZ keretein belül tartani. A jogszabályi megkötöttségek miatt ezeket előbb el kell adni, majd vissza kell venni, hogy a TBSZ-en belül legyenek továbbvihetőek. Azon túl, hogy ezzel foglalkozni kell, a nagyobb problémát az ügyfelek számára érthető módon az jelenti, hogy például befektetési alapoknál esetlegesen az eladásnak, és sokkal gyakrabban a vásárlásnak költségei vannak. Az eladás költségei egyes alapok esetén egyszeri pár száz vagy pár ezer forintos tételt jelentenek., de rövid távon akár több százalékos jutalék is előfordulhat. Sokkal komolyabb költség fordulhat elő a vásárlás miatt, amely okán számos alapnál 0-7% közötti befektetett tőkére vetített jutalékot, belépési díjat terhelnek az ügyfélre. Ráadásul sok alap esetén technikai okok miatt nem is lehet azonnal eladni, majd visszavenni a befektetési jegyeket, mert az elszámolásnak több napos átfutási ideje van. Így rosszabb esetben az is előfordulhat, hogy jó pár százalékos emelkedésből kimarad a befektető, pedig éppen hosszútávon, nyugodtan hátradőlve szerette volna tartani a befektetését.

A jó hír az, hogy egyes befektetési alap forgalmazóknál (az összes esetét nyilván nem ismerhetem) lehetőség van arra, hogy a jutalékot ne kelljen újra kifizetni. A fent említett belépési díj az új belépők esetén a befektetési jegyek keletkeztetése esetén kerülnek felszámításra. Azért keletkeztetés, mert a forgalmazó a frissen beérkezett tőkére, amely növeli az alap méretét, új jegyeket bocsát ki. Amikor azonban valaki eladja, majd vissza is veszi a befektetési jegyeket a visszavonási - keletkeztetési folyamat gyakorlatilag feleslegessé válik. Ezért megtehető az, hogy az eladott befektetési jegyet a forgalmazó nem vonja vissza, hanem eladja. Természetesen ezt eladhatja ugyanannak az embernek, aki az imént megvált a befektetési jegyeitől, ám ezúttal már egy új számlára, jelen esetben a TBSZ-re. A második tranzakciónak így is van költsége, ez azonban általában csak töredéke a belépési díjnak. Annál a forgalmazó partnernél, ahol - például a BWM Alappal kapcsolatban - tudok ügyet intézni, ez 0,1%-os költségtételt jelent (az ún OTC - piacon kívüli ügylet díja). Ez utóbbi megbízást a mi forgalmazó partnerünknél, a Codex-nél telefonon lehet adni, az ügyféljelszó birtokában. Amennyiben nincs ilyen jelenleg, ezért egy új adatlapot is ki kell majd tölteni, ebben az Alap meglévő ügyfeleinek tudok segíteni. Ha nem vagy biztos benne, hogy van, nem találod, akkor is keress nyugodtan.

Ha valaki úgy dönt, hogy a TBSZ-be átlépést szeretné megtenni, akkor ajánlott idén december végéig elintézni, mert január 1.-től új naptári év, új felhalmozási időszak indul, és onnantól csak 2012 január 1.-től indul az új 3 és 5 éves periódus. A TBSZ megnyitásának az útja: egy szerződés és egy kockázatfeltáró nyilatkozat aláírása, majd - ha ez nem a helyszínen történik - visszajuttatása a forgalmazó részére. Nyilatkozni kell arról, hogy a későbbiekben (saját magad számára) kizárod-e a határidős ügyletek kötését vagy sem, az előbbit javaslom a kifejezetten befektetési jegy vásárlási szándékkal rendelkező ügyfeleknek. A szerződésekből szükség esetén nálam is van, kérésre szívesen küldök. A szerződés visszajuttatása után az online felületen láthatóak a TBSZ-en lévő eszközök is.

---

Fontos változás szeptember 1.-től az eddigiekhez képest a kommunikációnkban, hogy az ügyféligények miatt újra biztosítjuk a közvetlen telefonos elérhetőséget. Továbbra is a stratégia és a kereskedés az elsődleges feladat, de szeretnék teret nyitni a közvetlenebb, telefonos és személyes egyeztetéseknek is, mert úgy látom, hogy ezt sokan szeretnék. Ezért minden hétköznap 10 és 14 óra között elérhetőek vagyunk az eddig is megszokott (1) 336 05 24 telefonszámon, eddigi és új ügyfelek részére. Ezen időszakokon kívül a hangposta jelentkezik, kérjük hagyj üzenetet, ha már ügyfelünk vagy, illetve szolgáltatásaink felől érdeklődsz, visszahívunk.

Az elkövetkezendő hetekben több újdonság is lesz, ezekről a blog-ban fogunk elsőként beszámolni.

---

Frissült a Szakirodalom lista, az Istentelenül Sok Pénz - More Money than God című Hedge Fund ágazat történetéről szóló írással. A teljes lista, részletes kritikákkal, itt tölthető le, PDF formátumban.

---

Kövesd a HedgeFund.hu blog-ot, csatlakozz a Facebook-on, vagy kövesd a Twitter-en.

---

Aktuális Tumblr bejegyzések, Tweetek az elmúlt időszakból:
  • PORTFOLIO.HU | A kötvénylufi kísértetiesen hasonlít a technológiai buborékhoz: http://bit.ly/autBcU
  • Short straddle stratégia kötvénybe csomagolva. 3-4% rejtett éves jutalék egy kockázatmentes terméken. Ki vesz... http://tumblr.com/xxdfeqaoj
  • A defláció mindenkinek problémát jelent, talán kivéve egy szűk réteget. Főleg a most fenyegető formájában. Az... http://tumblr.com/xxdflnmg1
  • Úgy érzem, hogy a mostani tőzsdei helyzetnek nagyon fontos szerepe van. Nemcsak a jövőbeli árfolyamokra... http://tumblr.com/xxdh2rjbp
  • Leading country stock market indicies in the world: Thailand, Chile, Malaysia. The last two: I’m in. Thailand... http://tumblr.com/xxdh5a9h0
  • Az MNB-be gondolom már megérkeztek a puskaporos hordók. Talán zsoldosokra is szükségük lenne, de most a hazafias érzelmek ezt nem szeretik.
(A Tumblr és főleg a Twitter a gyakoribb, de kevésbé részletes és minőségi véleményközlésre, esetleg hír-, link-, videó-, képmegosztásra jó. Annak is megvan az előnye, hogy bizonyos tartalmakat ezeken keresztül tesz közzé az ember, erről bővebben itt. Mivel ezeken nemcsak szakmai, hanem bármilyen egyéb tartalom is van, sport, személyes, társadalmi, stb., ezért ezekre csak a befektetési terület iránti érdeklődés miatt nem érdemes feliratkozni, az érdekeseket néha kiteszem ide is.)

No comments: