Wednesday, December 09, 2009

Fontos hír az Access-BWM Alap vidéki érdeklődőinek és egy fontos befektetési-adótipp mindenkinek

Mindig is zavart, még Budapestről is, hogy Magyarország talán túlságosan főváros központú. Minden fontos hivatal itt van, szinte minden nagyobb cég elsőként itt nyit irodát. Ha valaki vidéken él és komolyabb karriert szeretne befutni, akkor néhány kivételtől eltekintve ezt csak úgy tudja megtenni, hogy élete egy adott szakaszában, vagy akár örökre Budapestre költözik. Ha az ország átellenes oldalára szeretnél utazni, akkor hosszú évekig jó esélyed volt rá, hogy ezt csak a főváros úthálózatán keresztül tudtad megtenni, ma már az M0 miatt nem kell bemenni a városba, de a térképre rápillantva azonnal látszik, hogy az úthálózat még így domináns módon melyik településre lett építve, és honnan indulnak el pókhálószerűen a fontos útvonalak. Az is egy látványos példa, hogy a Loki kénytelen volt Debrecen helyett a Puskás Stadionban, otthonától több mint 200 km-re játszani a "hazai" meccseit. A főváros dominanciája miatt, ma sokkal magasabb az életszínvonal még a leginkább elmaradottabb kerületekben is, mint néhány nyugati terület kivételével bárhol az országban. Persze ennek vannak társadalmi, kulturális, történelmi, és szimplán földrajzi okai is. Mégis igazságtalan, hogy (ha Budapest agglomerációs körzetét nem számoljuk) legalább 7 millió ember, az ország lakosságának több mint kétharmada szinte már-már másodrendű állampolgárként kénytelen élni.

Csak egy példa. Régebben, amikor sok előadást tartottunk, sokan kérdezték, hogy érdemes vidékről feljönni, oda vissza 3-5 órákat autózni egy-egy előadásért. Már ezek a kifejezések is, hogy "feljönni", vagy "lemegyek vidékre" is jelzik a viszonyokat, igazságtalanok, és értelmetlenek. Azt is gyakran javasolták, hogy ne külön-külön 4 órás etapokban tartsunk tanfolyamokat, hanem egyben, mert ez nekik nagy könnyebbség lenne. Számukra ez nagyságrendekkel több időt és szervezést, sőt gyakran költségeket jelentettek, mint annak, aki csak felül a hatos villamosra és 10 perc múlva nálunk is volt. Teljes mértékben meg tudtam érteni őket.

Amikor csak lehetett próbáltam értük is tenni valamit. Az előadásainkat egyszer megtartottuk egy kétnapos maraton során, szándékosan egy alacsony költségű, de kellemes szállodában, hogy akik távolról érkeznek kényelmesen ott tudjanak aludni. A Budapesti Értéktőzsde road-show-in számos alkalommal voltam vidéki városokban, többek között Győrben, Miskolcon, Veszprémben. Egyszer megpróbálkoztunk egy teljes előadássorozattal Debrecenben, szakmailag inspiráló volt, de a többletköltségek (utazás, szállás, stb.) miatt nem igazán volt érdemes, ezért a későbbi vidéki előadás terveinkről letettünk.

Amikor az Alapot elindítottuk, akkor törekedtem arra, hogy legalább néhány vidéki nagyvárosban is elérhető legyen. Tudni kell, hogy a jogszabályok miatt csak személyes úton lehet számlát nyitni, amire később már lehet például internetes felületen vásárolni, de egy közvetlen megbeszélés kötelező. A nagy bankhálózatok csak jónéhány év után, és kivételes esetben hajlandóak a forgalmazásra. Az egyéb forgalmazók, jellemzően brókercégek, pedig nagyon ritkán vállalják a vidéki fióknyitással járó magas többletterheket, egyszerű gazdaságossági okok miatt. Egy időben még mi is kacérkodtunk a gondolattal, hogy nyitunk vidéki irodákat, de részletes elemzések és kutatások után beláttuk, hogy minden lelkesedés ellenére ez lehetetlen küldetés lenne a mi helyzetünkben.

Mostanra érkezett el az az időpont, amikor a probléma nagyrészt megoldódott. A Buda-Cash talán az egyetlen hazai brókercég, aki nagyon hosszútávon tervezve, bátran nyitott vidéki irodákat is. Mivel az Access egyéb alapjait már amúgy is forgalmazta, mostanra az Access-BWM Alap is elérhetővé vált náluk. Ez azt jelenti, hogy ha valaki szeretne első alkalommal venni a befektetési jegyekből, most már nem kell Budapestre utaznia (de ha valaki fővárosi, akkor is, most már két helyen is vehet belőlük), ehelyett 13 városban is el tudja érni az Alapot. A helyszíneket elnézegetve nincs az országnak olyan pontja, ahonnan normál útviszonyok között egy óra alatt ne lehet elérni valamelyik irodáját a forgalmazónak. Remélhetőleg ez sokaknak nagy könnyebbséget fog jelenteni. Az alábbi városokban van a Buda-Cash-nek irodája:

Győr, Szombathely, Veszprém, Zalaegerszeg, Pécs, Dunaújváros, Kecsekemét, Baja, Szeged, Békéscsaba, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza.

Az elérhetőségek itt láthatóak (a nyíregyházi irodáé a térképen nem, de itt a link). A pontos címek az Alap Tájékoztatójának (PDF) 35. oldalán is elérhetőek.

Javaslom azért, hogy mielőtt bárki odamegy, előtte telefonon egyeztessen a tudnivalókról, és persze nézzen át mindent az Alapról, főleg a Tájékoztatót.

---

Mivel a kormány végül változatlanul hagyta a Nyugdíj Előtakarékossági Számla jogszabályait, így az változatlan formában megmarad. Az adókedvezmények miatt továbbra is érdemes év vége előtt befizetni a számlára.

A számlán szinte bármilyen értékpapír tartható (amit az adott cég elér nekünk), ha van időd, (+tudásod és kockázatvállalásod), akkor részvény is, ha nincs időd, akkor befektetési alap is.

Ezzel nemcsak azt éred el, hogy nem kell kamatadót és/vagy árfolyamnyereség adót fizetned (amire hamarosan lesz még egy lehetőség, de erről később írok), hanem azt is, hogy a befizetés általi növekmény összegének 30%-át a jövő évi adóbevallásodban jelezve megkaphatsz a NYESZ-edre, ha amúgy is adózol eleget. Ha 2020-ig mész nyugdíjba, akkor ez maximum 130 000 Ft, ha utána, akkor maximum 100 000 Ft lehet. Így optimális esetben (~433 000 Ft befizetéssel) önmagában az adóvisszatérités komoly százalékos nyereséget hozhat.

A befektetéseket érintő adózásról egy korábbi, 2008-as anyagunk letölthető itt (PDF), jövőre már nem mindenben aktuális, a megfelelő időpontban aktualizáljuk. Továbbá érdemes elolvasni a Felügyelet leírását itt.

Mindezt tájékoztató jelleggel teszem közzé, döntés előtt olvasd el a jogszabályt, és egyeztess befektetési vagy adótanácsadóddal.

---

Aktuális Tumblr bejegyzések, Twitter tweetek az elmúlt időszakból:
  • Photoset: USA overperforming. The crisis started from the super-consumer US, but looks like it made the less... http://tumblr.com/xxd48jd55
  • Válság idején jön Budapestre a Starbucks?: Már a leendő budapesti üzletvezető kiválasztása folyik a Népszabadsá.. http://bit.ly/8YqiLS
  • "Mi történik, ha hirtelen összeborul a dubai ingatlanpiac és véget ér ez az óriási konjunktúra? *..." http://tumblr.com/xxd4d99t6
  • Photo: Nem az a helyzet, hogy devizahitel helyett forinthitelt vesznek fel az emberek, hanem egyiket sem. Ez... http://tumblr.com/xxd4dnwgj
  • According to most of my trendfollowing signals the almost 4 year old LumBEAR is over.
  • Gyenge rendezvényszezon - Csak nekem tűnik úgy, de idén még az üzleti rendezvények sem mennek? Tegnap este... http://tumblr.com/xxd4dw4rb
  • My review of Trend Following (Covel) on Amazon: http://is.gd/5fJM3
  • A Raiffeisen "kilakoltatása" Magyarországról - Tovább hódít a tájékozatlanságra építő gyűlöletkeltés - Azt... http://tumblr.com/xxd4jlu2z
  • Meddig zuhan még a magyar gazdaság? - A harmadik negyedévi GDP adatok (itt található - PDF) továbbra is... http://tumblr.com/xxd4kfwfp
(A Tumblr és főleg a Twitter a gyakoribb, de kevésbé részletes és minőségi véleményközlésre, esetleg hír-, link-, videó-, képmegosztásra jó. Annak is megvan az előnye, hogy bizonyos tartalmakat ezeken keresztül tesz közzé az ember, erről bővebben itt. Mivel ezeken nemcsak szakmai, hanem bármilyen egyéb tartalom is van, sport, személyes, társadalmi, stb., ezért ezekre csak a befektetési terület iránti érdeklődés miatt nem érdemes feliratkozni, az érdekeseket néha kiteszem ide is.)

No comments: