Tuesday, January 15, 2008

"Mit tehetsz te?"

A kormányzat nemrég indította az Új Magyarország programot, aminek - ha jól értelmezem - a fő üzenete az, hogy a fejekben történjen változás, csak így lehet felszámolni a korrupciót, és a régi rendszerből való rossz beidegződéseket, például bizonyos állami szolgáltatások ingyenességét illetően. Más szóval: nőjünk fel, és magunk oldjuk meg a problémáinkat.

Alapvetően jó gondolat, és a "Van egy ország Európában..." reklám is jól sikerült, mert a nehéz igazságot képes viszonylag könnyedén, mégis hatásosan átadni. Konkrétum kevés, de ennyi idő alatt csak a hangulat megteremtésére és a program létezésének agyakba vésére lehet idő. Sebaj, nézzük a részleteket. Kíváncsi lettem, és megnéztem a program weboldalát, azon belül is azt, amelyik a befektetések területéhez a leginkább kapcsolódik...és megdöbbentem.

A nyugdíjrendszer változtatását taglaló aloldalon (is) van egy "Mit tehetsz te?" menüpont. Rákattintok és az alábbiak szerepelnek ott: "Gondolj előre a nyugdíjas évekre, nézz utána a lehetőségeknek!"...és ennyi! Egy szó sem esik az alábbiakról:

  • Öngondoskodás fontossága
  • Nyugdíj Előtakarékossági Számla
  • Önkéntes Nyugdíjpénztár
  • Hosszútávú befektetések, részvények és egyéb kockázatos eszközök várható előnyei
  • Adókedvezmények igénybevétele
  • Nemzetközi példák
  • Jövedelmünk 5-10%-nak megtakarítása több évtizedes távlatban többszörös nyugdíjat jelenthet
  • Gyakorlati információk, vagy legalább egy link ezzel kapcsolatban
Ugye a program és a kampány alkotói nem gondolják komolyan, hogy ha az emberek 95%-a az elé tálcán tett lehetőségekkel nem él, és magától nem néz utána, akkor a fenti egy mondat hatására tömegesen változtat saját sorsán?

Remélem a blog olvasói számára ismerősek a felsorolás pontjai.

5 comments:

Anonymous said...

Hali!
Sajnos még mindig ott tartunk hogy az állambácsi mindent ingyen megold és nekünk semit ne kell tenni,sőt inkább még szerezzünk pár hitelkártyát és az mindent megold??
Befektetési kultúra ˝0 (PÉNZEXPÓ??)˝>HOZZÁSZOKTAK AZ EMBEREK HOGY MÁS GONDOLKOZIK HELYETTÜK??Hogy 10-20év múlva mi lessz(PL.nyugdíj)most senkit nem érdekel,akkor meg már késő lessz?

d said...

t = 0 + 1
Előbbre léptünk!

Anonymous said...

Az a baj, hogy minden évben rájön a kormányra, hogy csinálni kénne valamit amivel a népet megmozgathatják.(Az Új Magyarország szlogen nem volt már????)

Közben semmi nem történik szakmai szinten(pénzügyi oktatás az iskolákban,ingyenes pénzügyi tanácsadó irodák indítása,stb.)

PR az megy, munka meg nem. Sajna ez van manapság a magyar közigazgatásban.

Ez a van egy ország reklám meg egyenesen dűhitő. Hogy csináljon egy magyar vállalkozó egy jobb Mo.-ot ilyen terhek mellett?
Majd 2009ben jelentős adócsökkentés lesz? Persze a jövőben mindenki pezsgőn meg kaviáron él majd. Ma meg éhezik.

Faluvégi Balázs said...

rascal: szép lassan azért eszmélnek az emberek. A mindenkori kormányzat részéről a szándék önmagában nagyon kevés, de még mindig jobb, mint ha az se lenne meg.

norbert: A reklám a körülmények között valóban dűhítő lehet sokaknak, és jogosan, de maga az üzenet és a reklám mondanivalója nagyon fontos és egyetértek vele. Nem jut hülyébb példa az eszembe: attól, hogy egy részeges, gyerekeit rendszeresen verő apa a barátainak azt mondja, hogy "A családi szeretet fontos", még a kijelentés igaz, csak éppen rosszul hangzik az ő szájából.

Faluvégi Balázs said...

Az Új Magyarország egy napilap neve volt a kilencvenes évek elején. Egy most is parlamenti párthoz állt közel állítólag. Ha szeretnél nevetni, nézz utána. A szlogenek nem/alig változnak, de a mögötte lévő ideológiák/érdekcsoportok igen. Orwell ha látná :)