Thursday, January 03, 2008

Minden idők legrosszabb évkezdete

...legalábbis az amerikai piacokon, a Portfolió cikke alapján. Azonnal hozzá kell tenni: ez csak a kevésbé fontos, 30 nagy részvényt tartalmazó Dow esetén igaz, az S&P 500 többször is kezdte már rosszabbul az évet.

Ilyen is van, néha egy jókora eséssel kezdődik meg az év. A baj akkor van, ha valaki ebből akar következtetéseket levonni az év egészére nézve. Akár csökkenéssel, akár növekedéssel kezdődik az év, a hangulat a pénzügyi piacokon, nemhogy hónapok, vagy hetek, hanem akár napok, sőt órák alatt is változhat, még fontosabb hírek napvilágra kerülése nélkül is.

Pár példa: az S&P 500 2005 első két kereskedési napja alatt több mint 2%-ot veszített az értékéből, az évet mégis nyereséggel zárta. A Nasdaq 2002 első napján 1,5%-ot, az első három napon összesen mintegy 5,5%-ot erősödött, az évet mégis 32%-os veszteséggel zárta, de októberben volt olyan pont hogy 43%-ot veszített év eleji kezdő értékéből. Ezekből sem volt sok értelme elhamarkodott következtetést levonni...

2 comments:

Anonymous said...

Az év vége/kezdete csak egy naptári dátum. A cégek, emberek életében többet nem jelent ennél, kb így is kell kezelni.

Faluvégi Balázs said...

Nagyjából egyetértek, ezért is írtam a fentieket.

Azt hozzá kell tenni: vannak szezonális hatások, így az év legeleje hagyományosan erős időszak, de hogy aztán mi történik, az nem ettől függ.