Thursday, June 22, 2006

10 félelem, amitől meg kell szabadulnod

A tőzsdei befektetéseket, pláne a spekulációt a legjobban az indokolatlan félelmek tehetik tönkre. Nemcsak rossz érzést okoznak, de kimutatható veszteséget is. Körbekérdezve tőzsdén már megfordult ismerőseimet az alábbi szubjektív listát és rá adott válaszokat gyűjtöttem össze.

„Kimaradok az emelkedésből!”

A globális piacokon ma már tízezres nagyságrendű eszközbe lehet fektetni. Ha kimaradsz egy trendből, akkor nem egyszer perceken belül ott terem egy másik. Ez a félelem általában arra szokott vezetni, hogy a taxi sofőrökkel együtt a csúcson szálljon be valaki. Nem a már meglévő teljesítményből, hanem a jövőre vonatkozó kilátásokból, valószínűségekből érdemes kiindulni.

„Nem állítok be stop-loss-t, mert kiüt, aztán megfordul.”

Ha stop-loss megbízást ad meg valaki, akkor előbb-utóbb ez meg fog történni vele. Sőt, egy idő után ez rendszeressé fog válni. De más lehetőség az átlag-spekuláns számára nincs, hogy kezelje a kockázatot, ha már a részvénypiacra merészkedett. El kell fogadni, hogy ez a kereskedés velejárója. Gyakorlattal csökkenthető az előfordulások száma, de teljesen soha nem szüntethető meg. Összességében a jó stop stratégia sokkal nagyobb veszteségektől fog megóvni, mint amennyi nyereségről lemaradsz.

„Mások többet nyertek, mint én.”

A tőzsdei nyereségekkel mindenki henceg. A veszteségekről hallgat. Mindig lesz olyan, aki sokkal többet keresett az utolsó időszakban lévő trenden, de ki tudja meddig marad így. A befektető nem alap, nem kell versenyeznie másokkal vagy bármilyen benchmark-kal. Persze hosszú távon a felvállalt kockázatnak megfelelő hozamot kell elérni, de a befektetőnek elsősorban magát kell legyőznie.

„Nagy veszteségeim vannak, és nem fogom visszanyerni!”

Ezen a félelmen azért kell túllépni, mert tökéletesen megalapozott. A nagy veszteség után szinte soha nem fogod VISSZANYERNI, amit elveszítettél. Ha erre törekedsz, akkor felesleges kockázatokba hajszolod magad, ami az esetek többségében még fájdalmasabb veszteségekhez vezet. Töröld a szótáradból ezt a szót. Tekintsd a friss állapotot kiindulópontnak.

„Nem történik semmi izgalmas a piacon…”

Nagyon veszélyes félelem. A tőzsde nem játékterem, vidámpark, vagy night club. Nem arra van, hogy a tevékenység közben megemelje az adrenalin szintedet. Ez beszűkült gondolkodásmódhoz, túlságosan gyakori kereskedéshez vezet, ami a te pénztárcádat szűkíti, a brókercégedét tágítja. Ha nem látsz jó lehetőséget, ne kereskedj. Semmi sem kötelez rá.

„Félek a túlságosan hektikus mozgásoktól.”

A részvényeknél ez elkerülhetetlen. Vannak ugyan nyugodtabb időszakok, de ezeket előbb-utóbb felváltja az eufória és a pánik keserédes egyvelege. Ha félsz attól, hogy túl nagy a kockázat a hirtelen árfolyammozgások miatt, vegyél fel kisebb pozíciót. Ha még mindig kényelmetlenül érzed magad, vegyél fel még kisebbet. Ha továbbra is, szállj ki teljesen. De akkor ne irigykedj mások nyereségére.

„Már nyertem, nem szeretném elveszíteni.”

Valamelyik pénzpiaci alapot ajánlom. A piacot nem érdekli, hogy a pénzed mennyi volt korábban és honnan származik. Amit részvénybe teszel, azt kockáztatod, függetlenül attól, hogy az 20 évi munkával összekapart megtakarítás, családi örökség, vagy részvénypiaci nyereség. Ha az elején vállaltál kockázatot, akkor később miért nem?

„Fogalmam sincs mi fog történni…”

Nekem se. Súlyos tévhit, hogy a tőzsdén jósolni kell. A lehetőségek száma végtelen, ma már végtelen számú olyan ügylet van, amikor nem kell megtippelni az árfolyammozgás irányát, csak például egyes papírok alul vagy felülteljesítését, kitörését, unalomba fulladását, stb. Az emberi ego minduntalan abba az irányba űz minket, hogy törekedjünk arra, hogy mindig igazunk legyen. A tőzsdén ez nem lehetséges, de nincs is rá szükség. Egy jól kiérlelt stratégia többet ér mint tíz jó meglátás.

„Már csinálom egy ideje, de még mindig nem rázódtam bele, félek hogy nem is fogok!”

Elképesztően gyakori hiba, hogy pár hónap kísérletezés után sokan csalódottan hagyják ott a piacot. Pedig ha zongorázni, golfozni, főzni, igazán jól évekig tart megtanulni, akkor miért tartana kevesebb ideig a részvénypiaci spekuláció? Sőt, mint a színészetet, ezt is örökké tanulja az ember.

Végezetül: „Mi lesz, ha megemelik az árfolyamnyereségre, osztalékra vonatkozó adókat?”

Megemelik. Jobb, ha felkészülünk rá lelkileg, anyagilag, jogilag. Ha megemelték, újra meg fogják. Ha kikerülöd, kiegészítő szabályt hoznak. Ha kedvezményt kapsz, eltörlik. Ez egy örök macska-egér harc. Ha tőzsdézel, ez kötelező gyakorlat. Fogadd el és harcolj.

No comments: