Wednesday, February 15, 2006

Lakást mindenáron!

Az Egyesült Királyságban látható ingatlanlufi újabb megdöbbentő tünete olvasható lent. Lassan már senki sem tud magától lakást venni. Ez az ára az ingatlantulajdonhoz történő görcsös ragaszkodásnak.

Ha recesszió lesz és az ingatlanárak is zuhanni kezdenek, nagyon sokan lesznek bajban, és elképesztő spirál is lehet a dologból. Nem árt odafigyelni, illetve készíteni az esetleges short lehetőségeket. Pár hónap múlva...

Egy liste ehhez: http://uk.finance.yahoo.com/q/cp?s=^FTPY

"2005-ben a lakást először vásárlók mintegy fele kapott pénzügyi segítséget rokonaitól Nagy-Britanniában, szemben az 1995-ös 10 százalékkal. A változás a lakásárak növekedésével és a hiteleknél fizetendő önrész jelentős emelkedésével magyarázható. A Halifax elemzése szerint legtöbb esetben vagy a szülők tesznek jelzálogot ingatlanjukra, vagy a nagyszülők csoportosítanak át megtakarításaikból. A magas árak és önrész miatt 2005-ben mindössze 320 ezren vásároltak először lakást a szigetországban, mely 25 éves mélypontot jelent. A jellemző önrész jelenleg kb. 24,000 font, mely jelentős emelekdést jelent az 5 évvel ezelőtti kevesebb, mint 10,000 fonthoz képest. S míg 2000-ben két és fél év megtakarításából fizették az önrészt, addig ma közel 5 évig spórolnak a lakásvásárlók, hogy felvehessenek lakáshitelt. "

Forrás: portfolio.hu

No comments: