Thursday, October 06, 2005

Magyar Virtus - a szabad újságírás oldala

http://magyarvirtus.com/

A szeptemberi eredményünk kiváló lett, még átlagosan is közel 8%-kal emelkedtünk.

http://www.bwm.hu//elemzesek/eredmeny_valoskereskedes_2005szeptember.pdf

Az elmúlt 3 napban ennek volt akinél a 30%-át, volt akinél a 90%-át visszabuktuk. A portfolió érzékeny volt a széleskörű piac esésére, az összes kockázati kitettségre kevéssé voltam figyelemmel. Hiába kockáztatunk egy-egy pozíción maximum 1%-ot, de jellemzően 0,3-0,4%-ot, és hiába diverzifikálunk a földrészek és a szektork-ágazatok között, ha minden egységesen zúg lefelé, akkor nincs menekvés. Erre most nem voltam tekintettel.

Hibáztam. Nem vészes a dolog, maximum 3%-ról lehet szó. (ez is probléma: real-time és automatikusan egyelőre nem lehet pontosan kiszámítani. Ha lesz türelmem leírom miért). Cs, egyik elemzőnk, aki nem szeretné felfedni kilétét, őrült módon vásárol német és francia papírokat. Nagyjából egyetértek vele, de azért óvatosabb vagyok, most nem merek a pozikra rányitni. Megvárom, hogy az USA nem dől-e recsegve-ropogva össze. Itt most csak külföldi ETF-et érdemes venni.

Érdekes, hogy az egész az olajár esésével jött. Na ja, bedőlt a vezető energia. Mi is pánikszerűen adtuk el kis nyereséggel a HAL-t. A modellporfolióból az XLE-t.

GOOG még mindig emelkedik, pedig a piac esik. Ugyanilyen makacsul fog esni majd idővel...csak gyorsabban.

No comments: