Tuesday, April 15, 2014

Új utak – összefoglaló a blog jövőjéről

Kérem mindenki megértését, ez most egy kicsit személyesebb hangvételű bejegyzés lesz, de ígérem, hogy ha érdekelnek a magasabb hozamú befektetések és a pénzügyi piacok, akkor érdemes pár percet szánni az elolvasására. 

A Bridge Wealth Management blog közel 9 éve indult, és a befektetési területen nagyon sok témakört érintett ez időszak során. Mint bizonyára feltűnt az utóbbi hónapokban elmaradtak a blog bejegyzések. Ennek a fő oka az volt, hogy több olyan teendőm volt, ami miatt nem jutott időm új cikkeket és elemzéseket írni, mert új tevékenységek előkészítésével voltam elfoglalva. A másik ok pedig az, hogy az új tevékenységek miatt a régieket fokozatosan fel kellett számolnom, ami miatt kevésbé tudtam itt releváns tartalmat publikálni.

Ez így talán súlytalanul és sejtelemesen hangzik, ezért inkább egy kis kérdezz-felelek formájában elmagyarázom.

Mit fejeztél be?

Tavaly egy alapkezelőnél lévő portfólió menedzseri munkámat, illetve két brókercéggel együttműködésben vitt, ügyfélkör részére folytatott tanácsadási szolgáltatást, idén pedig egy tőzsdei vagyonkezelőben lévő igazgatósági tisztségemet zártam le. 

Miért fejezted ezeket be?

Mert a jövőben fókuszált módon, egy szakmai területre szeretnék koncentrálni, ráadásul a korábbi projektjeim jogszabályi vagy etikai oldalról még összeférhetetlenek is lennének az új tevékenységemmel.

Mit fogsz ezentúl csinálni?

A Bridge Wealth Management tevékenységét módosítva egy indikátor rendszer fejlesztésével foglalkozom egy ideje, aminek első részeit hamarosan angol nyelven fogom publikálni, illetve ez alapján az aktuális eseményeket elemezni. A rendszer segítségével a Geo Professional Portfolio Zrt. munkatársaként portfóliókezelést is fogok végezni.

Mi ez az indikátor rendszer?

Erről hamarosan többet megtudhatsz majd a BFindicators.com oldalon, de már most fel tudsz iratkozni, és később email-ben értesítelek az indulásról. Elöljáróban annyit, hogy az újonnan fejlesztett indikátorok egy egészen eltérő perspektívából vizsgálják majd a pénzügyi piacokat, ami eltérő és hasznos értelmezési lehetőségek mutat majd fel. 

Miért angolul publikálsz ezen az oldalon?

Mert szeretném, ha nemcsak a hazai, hanem a nemzetközi befektetői közösség egy részét is elérhetném. Az angol nyelv ismerete befektetés szakmai berkekben alapkövetelmény. Ráadásul a magyar olvasók nagy része amúgy is ért angolul, így őket sem veszítem el.

Miért a Geo Professional Portfolio Zrt. lesz a partnered?

Sok céggel dolgoztam együtt az elmúlt években, voltak negatív és pozitív tapasztalataim is, de amit a Geo Professional Portfolio Zrt. kínál a hazai ügyfeleknek, magasan a legjobb. 

  • Egyrészt egy erősen fókuszált tevékenységet végeznek, nincs bizományosi tevékenység, corporate finance, kizárólag sikerdíj orientációjú portfóliókezeléssel foglalkoznak. Ily módon nincs érdekütközés az ügyfelek és a befektetési szolgáltató között, mindketten a jó eredményekben érdekeltek. 
  • Másrészt a céget olyan szakemberek vezetik, akiknek elképesztően nagy tudása és tapasztalata van a piacon. Dr. Pacsi Zoltán nevét sokan ismerik, a hazai értékpapírpiac születésének és fejlődésének egyik legfontosabb alakja, hét éven át vezette a mára az MNB-be beolvadt a piacot felügyelő PSZÁF egyik elődszervezetét és a BÉT ügyvezetője is volt sok más mellett a karrierje során. Külön kiemelendő még Kosovics László és Veseta Nándor tapasztalata, valamint az anyacég, a Geomédia háttere is.
  • Harmadrészt a cég kizárólagos partnere az Interactive Brokers csoport, akiket már több mint egy évtizede én is jól ismerek, és akik nem véletlenül népszerű brókercég, hiszen nagyon alacsony költségek mellett, a felesleges és költséges részlegeket kihagyva, magas technológiai szinten lehet velük széleskörű piacokon kereskedni. A vállalat alapítója egyébként az egyik leggazdagabb magyar, akiről annak idején már írtam is egy cikket, kisebb hullámot elindítva a hazai gazdasági sajtóban. 
  • Mindezeken túl még egy személyes motivációm is van. 2009 óta, amikor úgy döntöttem, hogy a figyelem megosztó önálló működés helyett másokkal együtt dolgozom, soha nem volt lehetőségem a befektetési stratégiáimat beleszólás, vagy akár durva torzítás nélkül végigvinni. Ennek oka néha a jogszabályi környezet változása, esetenként a partner üzleti modellje, olykor annak hozzáállása, vagy akár a technológiai szint elmaradása voltak. Itt ilyen problémák nincsenek, és végre szabadon úgy és azzal foglalkozhatok, amit szeretek, de mégis egy kiváló csapattal dolgozhatok együtt.
Mi lesz ezzel a blog-gal? 

A blog-ot folytatom, és rendszeresebben lesz itt bejegyzés. Ugyanakkor a korábbi időszakok gyakori, heti akár többszöri frissítésére biztosan nem lesz időm. Ezért amit ígérhetek, az havi egy összefoglaló a piacokról, elsősorban a bfindicators.com oldalon már megjelentek alapján. Az első ezzel kapcsolatos bejegyzés májusban lesz.

Természetesen időről időre (például jövő héten) lesz egy-egy fontos témakör, vagy esemény, így az említettnél több cikk is születhet. A havi egy elemzés csak egy minimum, aminek megjelenését viszont garantálom.

Őszig megnézem, hogy így milyen érdeklődés lesz a blog bejegyzéseire, mekkora lesz az olvasottság és milyen visszajelzéseket kapok. Ha ezek pozitív visszajelzést és komoly érdeklődést mutatnak, akkor örömmel folytatom. Mindezeken túl eddig is nagyon köszönöm az olvasók 9 éven át meglévő bizalmát, és remélem, hogy még sokáig tudok nektek érdekes információkkal szolgálni. 

Mit tegyek, hogy ne maradjak le a fejleményekről?

Először is, ha még nem tetted volna a blog bármely oldalán, vagy a brdigewealthmanagement.blogspot.hu oldalon a jobb felső sarokban iratkozz fel, és email-ben megkapod a minimum havi egy összefoglalót. 

A bwm.hu oldalon is feliratkozhatsz a befektetési tippeket tartalmazó hírlevélre.

Ha használod, akkor az RSS olvasódban is érdemes követni a bejegyzéseket, a link szintén a jobb oldalon, az email feliratkozás alatt található.

Amennyiben érdekel az új indikátor rendszer és közepes szinten jól tudod értelmezni az angol szöveget, szintén iratkozz fel a BFindicators.com oldalon

A Facebook-on és Twitter-en továbbra is lesznek tippek, sajtómegjelenések, cikkek, hanganyagok, videók, jellemzően heti 1-2 alkalommal. 

Köszönöm, ha továbbra is megtisztelsz bizalmaddal, és ha kérdésed van, nyugodtan írj az info@bwm.hu címen. 

No comments: