Wednesday, October 15, 2008

"A Csányi csinálja ezt velünk!"

Két órája felhívott egy ismerősöm, akinek a nyeresége erősen kitett az EUR/HUF árfolyamnak, hogy rájött, miért gyengül a Forint. Szerinte az egészet Csányi Sándor, az OTP vezetője csinálja, hogy néhány napon belül többször olcsóbban megvehesse a részvényeket, majd pár napra rá 10-20%-kal drágábban el is adhassa. Az OTP és a forint árfolyama közti összefüggést nem fedte fel.

A pénzügyi piacokon eddig még sohasem tapasztalt helyzet, ilyen agyrémeket szül, máskülönben értelmes emberekből is.

A valóság, amit tudunk:
  • Az elmúlt hónapok pénzügyi válsága a világ minden részvénypiacán masszív veszteségeket okozott
  • A pénzügyi cégek az elsősorban egymás és a rendszerbe vetett bizalom csökkenése miatt fokozottan érintettek voltak
  • A magyar gazdaság a válság 8. legkockázatosabb országa, mérete, viszonylag magas eladósodottsága, feltörekvő mivolta miatt
  • Az OTP egy tőzsdén jegyzett bank, amely magyar vezetés alatt áll, és bevételének még mindig nagy része itthonról származik. Az elmúlt hónapokban a legrosszabbul itthon az OTP kisbefektetői, valamint nagyszámú részvényekkel és opciókkal rendelkező vezetősége járt, és szintén nekik árt a forint bizonytalansága is.
  • Az OTP piacán - különösen a múlt hét végén - gyanús piaci folyamatok voltak, ezek után a PSZÁF már vizsgálódik.
  • Egyedül Csányi Sándor forintban tízmilliárdos, euróban százmilliós nagységrendet veszített az utóbbi két hétben.
Ezek után a fenti teljesen értelmetlen állítást, és az ezekhez hasonló összeesküvés elméleteket csak annak tudhatjuk be, hogy szélsőséges helyzetekben az emberek hajlamosak hiányos információk alapján következtetéseket levonni, felelősséget eltolni, és jólértesültnek mutatkozni, mindezt mélyen irracionális alapon. Ez éppen az a folyamat, ami önmagát generálva pánikot okoz, akár a tőzsdén is. Akármennyire is rossz a helyzeted, te ne kövesd el ugyanezt a hibát.

Találós kérdés: Az alábbi személyek közül választva, hogy hívják azt, amelyiküknek nincs köze a forint gyengüléséhez?




A helyes válasz: Csányi Sándor

No comments: