Friday, December 21, 2007

Schengen

Hazánk a mai naptól még inkább Európa része lett. Nagyon jó dolog, hogy egy olyan történelmi folyamatot élhetünk át, ami nemcsak egyedülálló, de nagy lehetőségekkel is kecsegtet.

Gondoljunk csak bele. Most olyan országoknak van közös pénzneme és bontották le egymás között a határokat, akik két generációval ezelőtt még halomra gyilkolták egymást. 20 évvel ezelőtt iszonyatos büntetés várt volna arra, aki a zöld határon szeretett volna átsétálni pár száz méterre lakó ismerőseihez. Mától ugyanezt bárki megteheti anélkül, hogy rettegnie kellene, vagy bárki megállítaná.

Bár a hazai média beszámolt az eseményről, nem érzem azt, hogy itthon igazán átéreznénk, mekkora jelentősége van a mai napnak. Egy hete Prágában jártam. Érezhető volt, hogy ott mennyivel jobban készülnek erre az eseményre, íme egy kép arról a plakátról, amivel tele van a város.


Azt, hogy (figyelem, közhely jön) globalizálódó világunkban mennyire fontos Európa egységes fellépése, az alábbi ábra jól mutatja. A három nagy világpólus sok szempontból legdominánsabb tagja az EU, erre az országoknak külön-külön semmi esélye sem lenne.

Érdekesség egyébként, hogy az egységes Európa két fő riválisának Az Egyesült Államokat és Japánt tartják a kiadványban. A szigetország érdemeinek maximális elismerése mellett egyértelműen ki lehet jelenteni: ma már nem ők adják a harmadik pólust. Helyettük egy nem is olyan messze lévő, de sokkal népesebb ország vette át ezt a szerepet. De az egységes Európa velük is felveszi a versenyt a jövőben, és ez a tőzsdei árfolyamok szempontjából nem elhanyagolható szempont.

Visszatérve a schengeni övezethez való csatlakozásra: ez egy nagyon szép nap, legyünk büszkék rá, és örüljünk neki!

Boldog Karácsonyt Kívánok a Blog minden olvasójának!

5 comments:

Anonymous said...

Látom megint változott a megjegyzés küldése rész!
Hát nagy nap ez a mai. Ugy volt hogy kimegyünk Hegyeshalomhoz(láttam nagy buli volt ott), de sajna nem jött össze.
Hát a harmadik pólus már biztos nem Japán.
Inkább Kína és/vagy India. De hamarosan (5-10év) ez a gyors fejlődés katasztrófához vezethet.

Boldog Karácsonyt neked is Balázs, illetve minden más olvasónak + BWM dolgozónak.

Anonymous said...

BÓLDOG KARÁCSONYT ÉS MÉG SIKERESEBB BÉKÉS ÚJÉVET KÍVÁNOK NEKED ÉS A BWM.TÁBJÁNAK
ÜDV

Anonymous said...

Békés Karácsonyt és sikerekben gazdagabb Új esztendőt kívánok neked és kollegáidnak

Anonymous said...

B.U.É.K mindenkinek aki BWM

Faluvégi Balázs said...

Így utólag is BUÉK mindenkinek aki írt/olvasott kommenteket az év folyamán.