Friday, June 30, 2006

Mit ábrázol az alábbi kép?

...és miért megdöbbentő? A tippeket a faluvegi@bwm.hu címre kérem.



(KLIKK A KÉPRE)

----

Jól sikerült a tegnapi Tőzsdeklub. Olyan sokan voltak, hogy a BÉT rendezvénytermében a légkondi nem tudta behűteni a termet, mégis mindenki kitartott és 30-40 perccel tovább maradt mint a klub hivatalos vége. Több kérés futott be, hogy tegyük közzé Kutas Gáborék könyvajánlóját, íme:

http://www.tozsdeliga.hu/?p=elemz_pw&id=1922511&t=jat

Thursday, June 29, 2006

Kitörni készülő részvények – Hogy találjuk meg őket?

FIGYELEM! Ma este 6 órakor leszek vendég a BÉT-en, a Tőzsdeklubban. Ha sietsz még odaérsz (V. Deák Ferenc u. 5.), ma meccs sincs.

---

A technikai elemzést alkalmazó spekulánsok között toronymagasan a kitörés alapú stratégiák vezetnek. Nem véletlenül. A trend folytatódásának az egyik legbiztosabb jele a beszűkülést követően a partvonalon álló pénzek hirtelen beszállása, vagy (csökkenő trendek esetén) a részvények eladása. Jelzi, hogy pszichológiai oldalról alátámasztott a trend, hiszen sikerült új szinteket meghódítani, és a megugró forgalom sejteti: van még tartalék a tendencia folytatódására.

A stratégia és annak vállfajai – különös tekintettel a rövid távon kereskedőkre – azonban az utóbbi időben jelentős mértékben felgyorsították a folyamatot és rontották annak minőségét. Más szóval: a kitörésekre ma már pillanatok alatt rárepül a sáskahad és a szép termés reményét gyorsan eltünteti, ezzel magának is ártva. Mostanra a kitörések többsége nagyon gyorsan zajlik le, és a fürge pozíciózárások miatt nagyon sok igen hamar be is hal. Azok a türelmesebb spekulánsok, akik szeretnének hosszabb ideig ülni a trendben, érthetően nehezen kezelik a jelenséget.

Mit lehet tenni, hogy megelőzzük az ilyen helyzeteket?

Az egyik megoldás, hogy tágabb stoppot alkalmazunk, így a kitörés behalásakor a stop megbízás nem fog kiütni minket, ha később folytatódik a trend. Ezzel mind a kockázatunkat növeljük, vagy ha a jellemző pozíció méret csökkentése mellett döntünk, a hozamunk lesz kisebb. Emellett értékes időt fogunk veszíteni, ha a korábbi kitörési szint alá visszaeső részvény egy helyben toporog.

A másik megoldás, hogy a kitörésnél gyorsan reagálunk és gyorsan is zárjuk a pozíciót az első felbukkanó jelre, ami a hirtelen árfolyammozgás megállására utal. Ehhez jó stressztűrő képesség és érzék kell, ezért a többség számára egyáltalán nem javasolt.

A harmadik és célra vezető módszer, ha minél alaposabban megvizsgáljuk, hogy miként viselkedik egy-egy papír közvetlenül kitörés előtt, és ezekre a jelekre lépünk pozícióba. A legtöbb esetben a kitörést megelőző napokban a meglévő sávon, vagy folytatódást jelző alakzaton belül is egy kisebb sávot alakít ki az ellenállásnál (ha emelkedő trendről beszélünk), illetve óvatosan növekvő forgalom mellett fehér gyertyát vagy nagy alsó árnyékú doji-t alakít ki az árfolyam. Jó példa erre a tegnap Rácz Balázs cikkében már említett JAVO, ahol mindez megtörtént, de jó szűrőrendszert kellett alkalmazni ahhoz, hogy észrevegyük.



Ennek a módszernek a gyengesége éppen ebben rejlik. Nehéz észrevenni, pláne nehéz jó szűrési paramétereket találni rá, amikor több ezer részvény közül kell megtalálni a lehető legjobbat. Emellett a belépési pont viszonylag magasan lesz, ami behalt kitörés esetén megint csak csökkenti az esélyeinket a jelentősebb nyereségre.

Mi több év alatt számos tesztet futtattunk le keresve azon hasonlóságokat, amiket a részvények árfolyamai produkálnak kitörés előtt. Keveset találtunk, de a tesztek azt jelezték, hogy ha középtávú, 1 hónapnál hosszabb pozíciót célzunk meg, akkor az éves csúcstól 3-5%-ra lévő részvényeket kell vizsgálnunk. Ezen belül azokat, amelyek lényegesen jellemző volatilitásuk alatt vannak. Az első meghatározáshoz vehetjük például a Stochastic indikátort (a második paramétert 1-nek, az elsőt 260-nak vegyük), és nézzük meg a 95 és 97 között lévő értékeket mutató részvényeket. Az éves maximumtól való távolság ötlete „CS” fedőnéven futó kollégám agyából pattant ki. (Azzal ne törődjünk, amit az ortodox és rugalmatlan szakirodalom tanít: a Stochastic magas értéke önmagában még nem jelent túlvettséget, pláne ilyen extrém beállítás esetén – másrészt a fent említett paraméterek enélkül az indikátor nélkül is beállíthatóak). Ezek után, vagy akár ezzel párhuzamosan vizsgáljuk meg a másodikat, hogy mely részvények szűkültek be, várva a kitörési lehetőséget. Ehhez Nosztrai Ádám kollégám által kifejlesztett indikátort használtam, amely kiugróan magas értéket mutat, ha a jellemző volatilitást szokatlanul alulmúlja az utolsó napok volatilitása.

Gyakorlatilag ezt a módszert alkalmaztuk a FAL esetén, ahol a papír viszonylag hosszú ideig konszolidált a 48-51 dollár közötti sávban. Nem mellékes az a tény, hogy eközben a piac kisebb zuhanórepülést mutatott be, így a részvény számottevő relatív erőről tett tanúbizonyságot. Az éves csúcs beállítása még május 17.-én történt. A legjobb belépési zónák június elején, de inkább közepén voltak. Itt nagyon szűk sávba rendeződött be a papír és éppen jó helyen volt, hogy lendületet vegyen a kitöréshez. Jelen esetben a szerencse is közrejátszott, hiszen a részvény réssel nyitott, egyből számottevő nyereséget nyújtva. A stratégia kiemelendő előnyét ez az eset is mutatja: bekerülési értékünk alacsony, hiszen nem a kitörés után a tömeggel együtt rohanva jutottunk hozzá a részvényekhez, amely esetben már veszteségben lennénk.



Fontos, hogy az éves (vagy más beállított) csúcsot ne az utolsó pár napon produkálja a részvény, az ideális belépés valahol 1-3 hétre van a korábbi maximumtól. Természetesen mindez csak a stratégia alapját képezheti, piaconként, szektoronként és más okok miatt helyzethez igazítani kell.

Ideális megoldás ez a kitörés előtti papírok megtalálására? Nem, hiszen nem tudhatjuk előre, hogy megtörténik-e a hirtelen árfolyammozgás, illetve a nekünk ideális irányba következik-e be. A felvázolt stratégia és annak továbbfejlesztett változatai viszont alkalmasak arra, hogy növeljük stratégiánk hatékonyságát, a nyereség bővítésének valószínűségét és csökkentsük vele a kockázatot.

Faluvégi Balázs
Bridge Wealth Management
Portfolió link:

Wednesday, June 28, 2006

Tandíj

http://index.hu/velemeny/jegyzet/tandij/

Szeretem Tóta W. jegyzeteit. Szinte minden cikkben van valami amivel nem értek egyet, de valamiben profi: hullámokat kelt, provokál. Most ráadásul telibe is talált.

Az összes politikai vonatkozástól eltekintve: igaza van a kormányzatnak abban, hogy bevezeti a tandíjat (más kérdés a stílus, időzítés, egyeztetés hiánya, néhány ponton az átgondolatlanság)

Mondhatnánk hogy én már könnyen beszélek, nekem már nem kell tandíjat fizetni. És jól mondanánk.

De ugyanez a helyzet a tőzsdén is. Itt is tanulni kell, és itt is meg kell fizetni a tandíjat. Ez lehet pénzben, időben, energiában, idegeskedésben, stb. Semmi sincs ingyen. Ha ezt elfogadjuk, megtettük a legfontosabb lépést a jó befektetővé váláshoz.

Monday, June 26, 2006

Buffett megnyomta a "Charity" gombot

Buffett gives $37 billion to Gates and family foundations - Yahoo! News

Na végre, Warren! Pedig azt hittük, hogy már nem fogunk megbocsátani, miután egy osztrák testépítőt támogattál Kaliforniai kormányzónak.

Méltó befejezése egy csodálatos pályának.

(A Berkshire részvényesek valószínűleg nem fognak örülni annak, hogy pár év alatt 30 mrd dollárnyi részvény ömölhet a piacra...a részletek megismerése után többet fogunk tudni)

Melyik a világ legdrágább városa?

New York? Los Angeles? Párizs? London?

Tokió? Dubai? Kuvait?

Moszkva!

Ahol a világ legtöbb dollármilliárdosa él, elképesztő fejlődést mutatott be az elmúlt 16 évben.

Budapest nem került be az első ötvenbe és valószínűleg idén a forint gyengülés miatt még lejjebb csúszik.

Nagyot erősített Hong Kong és Szöul, 33 helyett lépett előre Kijev és 48 helyet Dubai. Még ennél is többet, 85-öt Sao Paulo, 86-ot Rio De Janeiro.

http://www.mercerhr.com/pressrelease/details.jhtml/dynamic/idContent/1142150

Miért érdekes ez tőzsdei szempontból?

Mert pontosan látszik, hogy mely piacokon van a legnagyobb fejlődés, vagy rosszabb esetben lufifújás. Hova megy a pénz. Hol pörögnek az események. Minél nagyobbat ugrik felfelé egy város a listán, annál nagyobb az oda tartozó piac volatilitása...Persze ez túl egyszerű lenne, de felfedezhető összefüggés.

---

Nem várunk nagy elmozdulást a hét elején:

USA - Heti Elemzés - Kamatdöntésre várva

EU - Heti Elemzés - A bika és a medve is szabadságon?

Thursday, June 22, 2006

10 félelem, amitől meg kell szabadulnod

A tőzsdei befektetéseket, pláne a spekulációt a legjobban az indokolatlan félelmek tehetik tönkre. Nemcsak rossz érzést okoznak, de kimutatható veszteséget is. Körbekérdezve tőzsdén már megfordult ismerőseimet az alábbi szubjektív listát és rá adott válaszokat gyűjtöttem össze.

„Kimaradok az emelkedésből!”

A globális piacokon ma már tízezres nagyságrendű eszközbe lehet fektetni. Ha kimaradsz egy trendből, akkor nem egyszer perceken belül ott terem egy másik. Ez a félelem általában arra szokott vezetni, hogy a taxi sofőrökkel együtt a csúcson szálljon be valaki. Nem a már meglévő teljesítményből, hanem a jövőre vonatkozó kilátásokból, valószínűségekből érdemes kiindulni.

„Nem állítok be stop-loss-t, mert kiüt, aztán megfordul.”

Ha stop-loss megbízást ad meg valaki, akkor előbb-utóbb ez meg fog történni vele. Sőt, egy idő után ez rendszeressé fog válni. De más lehetőség az átlag-spekuláns számára nincs, hogy kezelje a kockázatot, ha már a részvénypiacra merészkedett. El kell fogadni, hogy ez a kereskedés velejárója. Gyakorlattal csökkenthető az előfordulások száma, de teljesen soha nem szüntethető meg. Összességében a jó stop stratégia sokkal nagyobb veszteségektől fog megóvni, mint amennyi nyereségről lemaradsz.

„Mások többet nyertek, mint én.”

A tőzsdei nyereségekkel mindenki henceg. A veszteségekről hallgat. Mindig lesz olyan, aki sokkal többet keresett az utolsó időszakban lévő trenden, de ki tudja meddig marad így. A befektető nem alap, nem kell versenyeznie másokkal vagy bármilyen benchmark-kal. Persze hosszú távon a felvállalt kockázatnak megfelelő hozamot kell elérni, de a befektetőnek elsősorban magát kell legyőznie.

„Nagy veszteségeim vannak, és nem fogom visszanyerni!”

Ezen a félelmen azért kell túllépni, mert tökéletesen megalapozott. A nagy veszteség után szinte soha nem fogod VISSZANYERNI, amit elveszítettél. Ha erre törekedsz, akkor felesleges kockázatokba hajszolod magad, ami az esetek többségében még fájdalmasabb veszteségekhez vezet. Töröld a szótáradból ezt a szót. Tekintsd a friss állapotot kiindulópontnak.

„Nem történik semmi izgalmas a piacon…”

Nagyon veszélyes félelem. A tőzsde nem játékterem, vidámpark, vagy night club. Nem arra van, hogy a tevékenység közben megemelje az adrenalin szintedet. Ez beszűkült gondolkodásmódhoz, túlságosan gyakori kereskedéshez vezet, ami a te pénztárcádat szűkíti, a brókercégedét tágítja. Ha nem látsz jó lehetőséget, ne kereskedj. Semmi sem kötelez rá.

„Félek a túlságosan hektikus mozgásoktól.”

A részvényeknél ez elkerülhetetlen. Vannak ugyan nyugodtabb időszakok, de ezeket előbb-utóbb felváltja az eufória és a pánik keserédes egyvelege. Ha félsz attól, hogy túl nagy a kockázat a hirtelen árfolyammozgások miatt, vegyél fel kisebb pozíciót. Ha még mindig kényelmetlenül érzed magad, vegyél fel még kisebbet. Ha továbbra is, szállj ki teljesen. De akkor ne irigykedj mások nyereségére.

„Már nyertem, nem szeretném elveszíteni.”

Valamelyik pénzpiaci alapot ajánlom. A piacot nem érdekli, hogy a pénzed mennyi volt korábban és honnan származik. Amit részvénybe teszel, azt kockáztatod, függetlenül attól, hogy az 20 évi munkával összekapart megtakarítás, családi örökség, vagy részvénypiaci nyereség. Ha az elején vállaltál kockázatot, akkor később miért nem?

„Fogalmam sincs mi fog történni…”

Nekem se. Súlyos tévhit, hogy a tőzsdén jósolni kell. A lehetőségek száma végtelen, ma már végtelen számú olyan ügylet van, amikor nem kell megtippelni az árfolyammozgás irányát, csak például egyes papírok alul vagy felülteljesítését, kitörését, unalomba fulladását, stb. Az emberi ego minduntalan abba az irányba űz minket, hogy törekedjünk arra, hogy mindig igazunk legyen. A tőzsdén ez nem lehetséges, de nincs is rá szükség. Egy jól kiérlelt stratégia többet ér mint tíz jó meglátás.

„Már csinálom egy ideje, de még mindig nem rázódtam bele, félek hogy nem is fogok!”

Elképesztően gyakori hiba, hogy pár hónap kísérletezés után sokan csalódottan hagyják ott a piacot. Pedig ha zongorázni, golfozni, főzni, igazán jól évekig tart megtanulni, akkor miért tartana kevesebb ideig a részvénypiaci spekuláció? Sőt, mint a színészetet, ezt is örökké tanulja az ember.

Végezetül: „Mi lesz, ha megemelik az árfolyamnyereségre, osztalékra vonatkozó adókat?”

Megemelik. Jobb, ha felkészülünk rá lelkileg, anyagilag, jogilag. Ha megemelték, újra meg fogják. Ha kikerülöd, kiegészítő szabályt hoznak. Ha kedvezményt kapsz, eltörlik. Ez egy örök macska-egér harc. Ha tőzsdézel, ez kötelező gyakorlat. Fogadd el és harcolj.

Wednesday, June 21, 2006

Mit csináljunk bizonytalan piacon?

http://www.tozsdeforum.hu/index2.phtml?menu=21&submenu=onearticle&news_id=360584

---

Egyik ügyfelünk is jól vette észre, hogy milyen szép beszűkülés van a Google-ban. Inkább a lefelé történő robbanást valószínűsítettem, de egyelőre éppen az ellenkezője látszik kirajzolódni. Bármi is lesz, nagy elmozdulásra számítok.

Monday, June 19, 2006

Technikai Piac

Kétség nem fér hozzá, ez egy technikai piac. A híreknek most még a szokásosnál is kisebb a szerepük. Zuhanás - hammer (nagy alsó árnyék) - kis emelkedés - napon belüli visszazúzás - mélypont elesés - doji - nagy fehér gyertya, stb. swing tradereknek ideális klasszikus mederben folyik a kereskedés, kevés elszakadó szektorral, részvénnyel. Megdöbbentően hasonlítanak a grafikonok. Szinte érezni a piac minden sóhaját és üdvrivalgását. Kíváncsi vagyok meddig marad ez így.

USA heti elemzés:

http://www.tozsdeliga.hu/index.php?p=elemz_pw&id=1922089&t=elem

Thursday, June 15, 2006

"Be the MACDaddy"

A blog-ba leírhatom: az Etrade ütődött hirdetése. Véleményem az MACD-ről, az ész nélküli indikátor használatról, és a hasonló jelenségekről:

http://www.tozsdeliga.hu/?p=elemz_pw&id=1921994&t=elem

"Be the MACDaddy"

A blog-ba leírhatom: az Etrade ütődött hirdetése. Véleményem az MACD-ről, az ész nélküli indikátor használatról, és a hasonló jelenségekről:

http://www.tozsdeliga.hu/?p=elemz_pw&id=1921994&t=elem

Wednesday, June 14, 2006

MDY Long

Túladottá vált a piac. Főleg a közepes kapitalizációban látni jó esélyt. Itt kivételesen nagyon jól működnek a hagyományos beállítású indikátorok: az RSI jelzi a túladottságot, a CMF divergenciája pedig azt, hogy egyre kisebb forgalommal nyomják le a piacot: fogy az eladók muníciója. Szigorúan csak pár napra, a szokásosnál is szigorúbb kockázatkezelés mellett.




Középtávon a kép továbbra is aggasztó. Elég csak megnézni a VIX chartot. Valami itt nagyon megváltozott: a befektetők elkezdtek félni.

Tuesday, June 13, 2006

Zseniális és egyben brutálisan őszinte cikk

I doubt we've seen the market bottom yet

Rég szórakoztam ilyen jól. A legjobb rész:

"Some emails answered:Was that the climactic reversal that ended the bear phase?Don't know but doubt it.

Was that the bottom?Don't know but doubt it.

Was that the low?Don't know but doubt it.

Was that the bottom?Don't know but doubt it.

CNBC said the market put in a "v" bottom. Don't you agree?What is a CNBC and what is a "v" bottom... (Ez a legjobb :) )

Can we start buying again?Don't know but doubt it.

Was that the bottom?Don't know but doubt it.

Don't you think what we have seen is just a correction?Don't know but doubt it.

Was that the bottom?Don't know but doubt it.

Was that the bottom?OK...enough, that was the bottom and the DOW is going to 40,000!"

Wednesday, June 07, 2006

Éjen a hosszútávú gondolkozás

Pályázatot írt ki a Tőzsde a középiskoláknak, hogy ezzel is támogassák a pénzügyi oktatást. Éljen, csak így tovább. Bár a magam részéről jobban örülnék, ha mindezt nem a BÉT-nek kellene vállalnia, hanem az Oktatási Minisztérium és ennél sokkal több pénzzel.

---

Van short lehetőség a piacon. Rácz Balázs cikke:

http://www.tozsdeliga.hu/?p=elemz_pw&id=1921679&t=elem

---

Van Long is, most vettünk újabb sávot ebből:

http://finance.yahoo.com/q/ta?s=AMB2.DE